Članak

Razoružavanje umjesto napada

1. Oktobra 2014.00:00
U nastavku suđenja Ratku Mladiću, svjedok Odbrane je rekao da se, nakon što su stanovnici sela Hrustovo kod Sanskog Mosta odbili da predaju oružje srpskim snagama, krenulo u čišćenje terena.

This post is also available in: English

Branko Davidović, bivši komandant bataljona i pomoćnik komandanta za moral Šeste krajiške brigade Vojske Republike Srpske (VRS), izjavio je da njegova jedinica nije učestvovala u napadima na sela, već u razoružavanju nelegalnih grupa i pojedinaca koji nisu htjeli predati nelegalno naoružanje.

Haško tužilaštvo je ustvrdilo da su mještani sela Hrustovo predali oružje, ali da su i nakon toga granatirani, na šta je svjedok odgovorio da to nije tačno.

“Kad oni nisu predali oružje i kada je pretpostavljena komanda donijela odluku da se ide u čišćenje, naši borci su krenuli, kao i do svih drugih sela. Kada su krenuli, došlo je do pogibije naša tri borca, pa je onda došlo i do granatiranja”, rekao je Davidović.

On je svjedočio na suđenju Ratku Mladiću, optuženom da je, kao komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovao u progonu Bošnjaka i Hrvata iz 15 opština pod kontrolom srpskih snaga, a među kojima je i Sanski Most.

Na pitanje Tužilaštva da li zna da su u selu Vrhpolje vojnici odveli stanovnike na most, gdje su ih pretukli i prisilili da skoče sa mosta, nakon čega su pucali na njih, svjedok je kazao da je samo čuo za taj incident.

Davidović je negirao i da je Šesta brigada učestvovala u preuzimanju vlasti u Sanskom Mostu, navodeći da je komanda brigade odlučila da zaposjedne važnije objekte u gradu, ali samo kako bi se zaštitili od mogućih diverzantskih akcija.

On je rekao i da su muslimani pozivani da se odazovu mobilizaciji kako bi se na taj način spriječili međunacionalni sukobi, ali su oni to odbili.

“Znam i da je naš komandant išao na razgovore sa muslimanima da oni utiču na ljude kako bi brigada bila sastavljena približno onako kakav je bio i sastav stanovništva. To im je predložio, oni to nisu prihvatili”, izjavio je svjedok.

Na ovom ročištu završeno je i unakrsno ispitivanje svjedoka Odbrane Obrada Bibića, koji je kazao da je vidio kako stanovništvo s područja Kotor-Varoši konvojima odlazi u pravcu Travnika.

Tužilaštvo ga je upitalo da li mu je poznato da je dio ljudi iz konvoja izdvojen i odveden u logor Manjača, na šta je Bibić odgovorio da je čuo “neke špekulacije na tu temu”.

Suđenje se nastavlja sutra, 2. oktobra.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English