Članak

Prepostavka da je optuženi u šumi iznad Šekovića

11. Septembra 2014.00:00
Tužilaštvo BiH je zatražilo pritvor i raspisivanje potjernice za Miloša Zekića, optuženog za zločine počinjene na području Šekovića, jer ponovo nije pristupio na ročište.

This post is also available in: English

Prema informacijama koje je Sudu BiH dostavila Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), Miloš Zekić se nalazi u bjekstvu.
 
“Pretpostavlja se da se nalazi u šumi iznad Šekovića i da se krije, jer kao lovac dobro poznaje taj teren”, kazala je sutkinja Vesna Jesenković.
 
Ona je dodala kako je Zekiću posredstvom policije u Šekovićima u više navrata poslan poziv za ročite, ali ga ni oni nisu pronašli.
 
Tužilac Seid Marušić je predložio da Sud BiH odredi pritvor i raspiše potjernicu za Zekićem.
 
Nenad Rubež, Zekićev branilac, rekao je da je kontaktirao sa njegovom rodbinom, ali da oni nemaju nikakve informacije o tome gdje se on nalazi.
 
“Roditelji ne vjeruju da je u šumi jer je otac slao lovce da pretraže teren”, kazao je Rubež.
 
Sud će odluku o prijedlogu Tužilaštva donijeti naknadno.
 
Ročište zakazano povodom prijedloga Tužilaštva za određivanje pritvora bilo je odgođeno i 1. septembra, kada se optuženi također nije pojavio.   
 
Zekić je optužen da je sredinom maja 1992. godine, kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), u svlačionicama stadiona Šekovići, gdje su bili zatvoreni civili bošnjačke nacionalnosti iz mjesta Osmaci i Memići, puškom usmrtio četiri osobe.

Povezani članci

Džana Brkanić


This post is also available in: English