Članak

Premlaćivanje na Kuli

10. Septembra 2014.00:00
Na suđenju Luki Majstoroviću, optuženom za zločin počinjen u Istočnom Sarajevu, svjedok je ispričao kako su ga dva mladića pretukla u maju 1992. godine dok je bio zatvoren u Kazneno-popravnom domu Kula.

This post is also available in: English

Svjedok Salko Zolj je ispričao pred Okružnim sudom u Istočnom Sarajevu da je u maju 1992. godine zatvoren na Kuli, gdje je premlaćivan dok nije izgubio svijest.  

“Udarali su me raznim predmetima. Jedan je bio u uniformi, jedan u civilu i tukli su me dok nisam izgubio svijest. Kad sam došao sebi, bio sam krvav i onda su mi naredili da brišem krv”, prisjetio se Zolj.

Noć ili dvije kasnije svjedok je, kako je kazao, postrojen zajedno sa drugim zatvorenicima i tada mu je izvjesni Enver rekao da se čovjek koji je stajao sa strane zove Luka Majstorović.

“Stajao je po strani, nisam se smio okrenuti, ne sjećam se lika. Pogledao sam letimično i vidio da je korpulentan”, kazao je Zolj.

Nakon postrojavanja, prema njegovom iskazu, svjedok je odveden u drugu zgradu, gdje ga niko nije dirao. Nakon 12 ili 13 dana je razmijenjen.

Zolj je istaknuo da je čuo ljude kako komentarišu dok su odvoženi na razmjenu kako je sreća što ide sa njima Luka Majstorović, što znači da ih niko neće “dirati”.        

U optužnici se navodi da je Majstorović, kao isljednik, nečovječno postupao i namjerno nanosio tjelesnu i duševnu bol civilu bošnjačke nacionalnosti u Kazneno-popravnom domu Kula.

Majstorović je za vrijeme rata bio operativni radnik kriminalističke službe Stanice javne bezbjednosti (SJB) Novo Sarajevo.

Latif Hadžajlić, drugi svjedok Okružnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu, ispričao je da je Luka Majstorović sa njim obavio informativni razgovor u Kuli, nakon čega je pušten kući.

“Rekao mi je: ‘Budite u kući, nemojte se udaljavati. Razgovor je bio korektan’”, naveo je Hadžajlić, dodavši da je još jedanput bio kod Luke u uredu, nakon što mu je oduzet pištolj, ali i da je i nakon tog razgovora pušten.

Odgovarajući na pitanje Odbrane, svjedok je kazao da je Luki Majstoroviću znao ime i prezime jer mu se predstavio. Hadžajlić je rekao da je u kući bio do 16. maja 1992. godine, nakon čega je protjeran u sarajevsko naslje Dobrinja.   

Treći svjedok Zijad Šadija je izjavio da je 4. maju 1992. godine pretučen na Kuli.

“Na ulazu u zatvor Kula, tu su nas tukli. Mi smo bili okrenuti prema zidu, s leđa su nas udarali puškama, ne samo mene, sve koji su bili tu”, prisjetio se Šadija, istaknuvši da su ih nakon premlaćivanja uveli na Kulu, oduzevši im novac i dokumente.

Dok su ih pretresali, kako je svjedok naveo, spominjano je ime Luka. Neko je rekao: “Luka, molim te”,  kazao je Šadija.

On je rekao da je sa Kule prebačen u fiskulturnu salu na Palama, gdje mu je od premlaćivanja napukla lobanja i slomljena sva rebra.
 
“Na Palama su spominjali Luku Majstorovića u kontekstu ispitivanja zatvorenika iz Kule”, kazao je Šadija, dodavši da je sa Pala odveden u razmjenu 19. maja.  

 Nastavak suđenja zakazan je za 1. oktobar.

Albina Sorguč


This post is also available in: English