Članak

Žalbe na kaznu Suadu Kapiću

9. Septembra 2014.00:00
Nakon što je Ustavni sud BiH poništio presudu kojom je Suad Kapić osuđen na 17 godina zatvora za zločine počinjene u Sanskom Mostu, Tužilaštvo i Odbrana iznijeli su pred Sudom BiH žalbe na kaznu.

This post is also available in: English

Sud BiH je u julu obustavio izvršenje kazne Kapiću, nakon što je Ustavni sud ukinuo pravosnažnu presudu, utvrdivši da je pogrešno primijenjen Krivični zakon BiH, a ne zakon bivše Jugoslavije kao blaži.

Tužilac Milorad Barašin je kazao kako ostaje kod ranije žalbe u odnosu na krivičnopravnu sankciju.  

“Prepuštam Sudu da valjano sagleda olakšavajuće i otežavajuće okolnosti i donese odluku”, rekao je Barašin.

Odbrana Suada Kapića također je ostala kod ranije iznesenih žalbi, naglašavajući da je optuženi do sada najmlađe lice osuđeno za ratni zločin, s obzirom da je u ratu imao 17 godina.

“Sud mora razmotriti olakšavajuće okolnosti. On je otac dvoje djece, supruga mu je nezaposlena, a ranije nije osuđivan. Mislim da će Sud cijeniti ponašanje i kajanje optuženog”, kazao je branilac Senad Kreho.

Obraćajući se sudu, Kapić je zamolio Vijeće da, ukoliko potvrdi već izrečenu kaznu, razmotri mogućnost da bude prebačen u Bihać na odsluženje kazne.

Suad Kapić, bivši pripadnik Trećeg korpusa Armije BiH (ABiH), osuđen je na 17 godina zatvora zbog zločina protiv ratnih zarobljenika počinjenih u junu 2010., kada je presudu donijelo trećestepeno vijeće Suda BiH.

Kapić je u prvostepenom postupku bio oslobođen optužbi, ali je Apelaciono vijeće tu presudu ukinulo, obnovilo suđenje i osudilo Kapića na 17 godina zatvora.

Nakon toga je postupak vođen pred trećestepenim vijećem, koje će odlučivati i o žalbama na visinu kazne.

Povezani članci

Mirna Buljugić


This post is also available in: English