Članak

Fotografije Marinka Bjelice

18. Augusta 2014.00:00
U nastavku suđenja Marinku Bjelici, Zoranu Bjelici i Novici Tripkoviću, optuženima za zločine počinjene u Kalinoviku, Tužilaštvo BiH uložilo je deset materijalnih dokaza.

This post is also available in: English

Optužba je, između ostalog, uložila dvije vojne knjižice Marinka Bjelice, kao i fotografije sa više osoba na kojima su svjedoci prepoznali optuženog Marinka Bjelicu. 
“Ulaganjem uvjerenja Ministarstva odbrane Republike Srpske od 9. marta 1992. godine, za Marinka Bjelicu dokazujemo da je pripadao jedinicama vojne formacije”, kazala je tužiteljica Džemila Begović.
Odbrana je navela da su fotografije na kojima su svjedoci, prema Optužbi, prepoznali Marinka Bjelicu nastale 1995., tri godine nakon događaja iz optužnice.
Marinko i Zoran Bjelica te Novica Tripković su optuženi da su, naoružani automatskim puškama, 1. augusta 1992. ili približno tog datuma iz škole u Kalinoviku izdvojili zatvorenike Suada Hasanbegovića, Edina Biču, Seida Kešu i Hašima Hatića.
Te noći su ih, kako je navedeno u optužnici, pretukli, nakon čega je Kešo preminuo, a sutradan su ubijena i ostala trojica. Tijelo Hašima Hatića nikada nije pronađeno, a tijela ostale tri osobe su ekshumirana i identifikovana 2009. godine.
Nastavak suđenja zakazan je za 20. august, kada je planirano saslušanje dva svjedoka.

Albina Sorguč


This post is also available in: English