Članak

Alukiću i Hirkiću presuda 17. jula

14. Jula 2014.00:00
Nakon iznošenja završnih riječi na suđenju Semiru Alukiću i Fikretu Hirkiću, optuženima za zločine počinjene u Prijedoru, Okružni sud u Banjoj Luci će presudu izreći 17. jula.

This post is also available in: English

Branilac Adil Draganović je u završnoj riječi kazao kako Optužba nije dokazala da su Alukić i Hirkić 29. augusta 1992. godine učestvovali u ubistvu Ostoje Baltića.

Također, prema Draganoviću, nije dokazano da su optuženi istog dana sa drugim vojnicima došli u zaseok Podgrađe kod Prijedora, te pucali po srpskim kućama i ubili Božu Inđića, a kuću zapalili.

Tužilaštvo u Banjoj Luci, naveo je branilac, optužnicu zasniva na iskazu svjedoka Zaima Čauševića, kojem se, kako je dodao, ne može pokloniti vjera.

“Sudsko vijeće bi trebalo odbaciti njegov iskaz jer se vidi da mu je cilj da izbjegne svoju odgovornost za ova ubistva”, rekao je Draganović.

On se osvrnuo i na službenu zabilješku koju su dvojica inspektora sačinili nakon ispitivanja Hamdije Bešlagića, koji je preminuo.

“Tokom svjedočenja su oni rekli da je on dobrovoljno dao tu izjavu i da su oni popili kafu sa njim. To nije tačno, jer su svi znali kako su se ispitivali Bošnjaci u logorima, što su potvrdili i brojni svjedoci”, kazao je branilac.

Na prethodnom ročištu je tužilac Branko Mitrović zatražio da obojica optuženih budu proglašeni krivima.

Goran Obradović


This post is also available in: English