Članak

Skrivanje u šumi na Kozari

11. Jula 2014.00:00
Svjedočeći u svoju korist na suđenju pred Okružnim sudom u Banjoj Luci, optuženi Semir Alukić i Fikret Hirkić rekli su da nisu ubili Božu Inđića i Ostoju Baltića u avgustu 1992. godine u Kozarcu kod Prijedora.

This post is also available in: English

Alukić je kazao da je u avgustu 1992. bio pripadnik Teritorijalne odbrane, ali da se krio na Kozari od srpskih snaga.

“Za ubistvo Baltića sam saznao drugi dan, pošto smo u šumi donijeli akumulatore i na vijestima sam čuo šta se desilo. Tad su rekli da su se u vozilu nalazila dva vojnika, a kad smo bježali iz šume, vidio sam da je Inđićeva kuća zapaljena, ali tada nisam znao da je on ubijen”, ispričao je Alukić.

Dodao je da je za ova ubistva saznao u Ključu od Hamdije Bešlagića.

“Pitao sam ga zašto je rekao da sam ja učestvovao u ubistvima. On je kazao da je takav dogovor bio –  ako nekog uhvati srpska vojska, da sve svaljuje na one koji su u bjekstvu”, istakao je Alukić.

On je pojasnio da se na Kozari brinuo o ranjenicima, a Hirkić je bio zadužen za kuhanje hrane.

“Kad je krenuo napad na Kozarac, bio sam u kući sa roditeljima, a majka mi je bila skoro nepokretna. Predložio sam da bježimo u šumu, a otac je rekao da idemo mi mlađi, a oni će ostati. Poslije toga sam pobjegao u šumu i kad sam se kasnije vratio, kuća je bila zapaljena, a u podrumu sam ih zatekao kako sjede na krevetu. Kazali su mi da su bili vojnici i da su ih rekli odvesti. Drugi put kada sam došao, pronašao sam ih ubijene ispred kuće, a tijela su bila posuta benzinom”, ispričao je Alukić.

Prema njegovom iskazu, komšija mu je rekao imena šest osoba koje su ubile njegove roditelje. Na pitanje da li je poželio da ih ubije, on je odgovorio da to nikada ne bi uradio jer on nije ubica.

Alukić i Hirkić se terete za zločine nad srpskim civilima počinjene u Prijedoru 1992. godine.

Drugooptuženi Fikret Hirkić također je rekao da se za vrijeme napada na Kozarac krio u šumi, gdje je bio zadužen samo za kuhanje hrane.

“Tokom boravka na Kozari samo sam jednom sišao u Kozarac po hranu, jer sam imao nešto brašna i pasulja u kući. Kada sam došao dolje, sve je bilo porušeno i zapaljeno, a nismo pronašli nigdje hrane. Potom smo otišli u obližnje selo, a ni tamo nismo ništa našli”, ispričao je Hirkić.

Poslije svjedočenja optuženih, Okružno tužilaštvo i Alukićeva Odbrana iznijeli su završne riječi. Tužilac Branko Mitrović je zatražio da obojica optuženih budu proglašeni krivima, a advokat Asim Crnalić je rekao da Tužilaštvo nije uspjelo dokazati da je njegov klijent počinio ubistva.

Suđenje se nastavlja u ponedjeljak, 14. jula, kada će Hirkićeva Odbrana iznijeti završnu riječ.

Goran Obradović


This post is also available in: English