Članak

Velika šteta u pravosudnim institucijama

23. Maja 2014.00:00
Osim ljudskih žrtava, hiljada raseljenih lica i uništene privatne i javne imovine, posljedica poplava je i velika materijalna šteta nanesena određenom broju pravosudnih institucija u BiH, koja uključuje oštećenje spisa, dokaza i sudske arhive.

This post is also available in: English

Poplave su nanijele štetu pravosudnim institucijama u Doboju, Prijedoru, Bijeljini, Kaknju, Sanskom Mostu i Gradačcu. U nekim mjestima određeno vrijeme će biti obustavljeni postupci.

Ekipa BIRN-a posjetila je Doboj, koji je među gradovima koji su najviše stradali u ovoj prirodnoj nesreći.

Predsjednik Okružnog suda u Doboju Duško Ninković izjavio je da je ogromna šteta pričinjena na spisima u zgradi u kojoj je smješteno nekoliko sudova i tužilaštvo.

“Sada poduzimamo sve mjere da spasimo poplavljena dokumenta iz prizemlja, koje je i najviše pogođeno udarnim valom. Te predmete iznijeli smo vani, da ih sušimo, a dio smo premjestili na više spratove, usprkos opasnosti od zaraze, jer su od iznimnog značaja”, istakao je Ninković.

On je kazao da je uništeno dosta arhive, kao i dokaza, među kojima je bilo i oružje. Napomenuo je da će specijalne ekipe pomoći da u mulju budu detektovani opasni predmeti.

“Sud će pokušati spasiti predmete sa potopljenih računara i memorijskih diskova”, rekao je predsjednik dobojskog Okružnog suda.

Kada su u pitanju predmeti ratnih zločina, on je naveo da su ovi spisi uglavnom bili smješteni na višim spratovima.

Vodena bujica zahvatila je prizmelje, podrumske prostorije, a djelimično i prvi sprat suda u Doboju, uništivši namještaj. Svi uposleni angažovani su na čišćenju prostorija, koje su u vrijeme naše posjete bile pod muljem.
Suđenja u Doboju neće se odvijati dok ne bude završena sanacija objekta, a hitni slučajevi, kao što je pritvor, privremeno će biti održavani u Tesliću i drugim susjednim gradovima, koji su već ponudili pomoć. Spisi će, kada se osuše, biti izmješteni u siguran objekat.

“Šteta je ogromna, ali mi ne znamo još tačno kolika”, kazao je Ninković.

Precizne procjene štete nisu poznate ni u drugim pravosudnim institucijama.

Članovi Visokog sudskog i tužilačkogvijeća (VSTV), te USAID-a i Evropske unije posjetili su pravosudne institucije u poplavljenim gradovima, te ustanovili da su štete nanesene u Doboju, Prijedoru, Bijeljini, Kaknju, Sanskom Mostu, Gradačcu i Doboju.

“Imajući u vidu da je stanje na području Posavskog kantona i dalje kritično, dobili smo informaciju iz Općinskog suda u Orašju da zgrada i ljudstvo nisu ugroženi, ali da sud do daljnjeg neće raditi sa strankama kada je u pitanju održavanje ročišta zbog nemogućnosti dolaska većeg broja zaposlenika na posao i zbog činjenice da su putne komunikacije u potpunosti u prekidu prema Šamcu, a povremeno se prekidaju prema Tuzli”, kazali su u VSTV-u.

Glavni tužilac Kantonalnog tužilaštva Posavskog kantona Luka Dabić nam je potvrdio da nisu potopljeni sud i tužilaštvo, ali da je situacija kritična.

“Sve je na sigurnom. Dokumenti i serveri izmješteni su na viši sprat”, rekao je Dabić.

U Sudskoj policiji u Orašju su nam kazali da su policajci na terenu kako bi nasipima odbranili grad, iako je mnogima od njih kuća već uništena.

Obilne poplave odnijele su 21 život, a određena područja potpuno poplavila velikom brzinom.

Kako je voda brzo prodirala u Doboj opisuje policajac koji je bio kod zgrade pravosudnih institucija.

“To je bilo strašno. Bio sam u zgradi suda i spašavali smo službena vozila…. Kao u filmu, vidjeli samo kako voda ide ulicom. Za 15 minuta nije se moglo proći pješke, nije se moglo ni auto upaliti”, opisao je ovaj policajac.

Džana Brkanić


This post is also available in: English