Članak

Obustavljeno izvršenje kazne Željku Ivanoviću

16. Maja 2014.00:00
Sud BiH je obustavio izvršenje kazne Željku Ivanoviću nakon što je Ustavni sud BiH ukinuo pravosnažnu presudu kojom je bio osuđen na 24 godine zatvora za pomaganje u genocidu počinjenom 1995. u Srebrenici.

This post is also available in: English

“Ukidanjem presude Suda BiH prestao je da postoji zakonski osnov za dalje izdržavanje kazne zatvora osuđenog lica, usljed čega je Apelaciono odjeljenje Suda BiH 16. maja 2014. donijelo rješenje kojim se obustavlja izvršenje kazne dugotrajnog zatvora”, navodi se u saopštenju Suda BiH.

Ivanović je u junu prošle godine osuđen da je, kao pripadnik Drugog odreda Specijalne policije Republike Srpske (RS) u Šekovićima, učestvovao u zarobljavanju bošnjačkih muškaraca koji su se predavali iz šume, te u sprovođenju kolone do hangara u selu Kravica, gdje je oko 1.000 zarobljenika ubijeno.

Ivanović je osuđen na 24 godine zatvora prema Krivičnom zakonu BiH, a Ustavni sud je ukinuo ovu presudu zbog pogrešne primjene zakona.

Do sada je zbog pogrešne primjene zakona sa odsluženja kazne pušteno 14 osoba koje su bile osuđene za ratne zločine i genocid, jer je u njihovim slučajevima primijenjen Krivični zakon BiH umjesto zakona bivše Jugoslavije, kao blažeg zakona.

Postupci protiv ovih osoba su obnovljeni pred Sudom BiH, a u određenom broju slučajeva predmeti su okončani i, u skladu s ranijim zakonom, izrečene manje zatvorske kazne.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English