Članak

Mladiću dozvoljena žalba na međupresudu

16. Maja 2014.00:00
Haški tribunal dozvolio je Odbrani Ratka Mladića da se žali na međupresudu kojom je utvrđeno da je Optužba izvela dovoljno dokaza na osnovu kojih bi se moglo zaključiti da je on kriv za genocid počinjen u Srebrenici i još sedam općina.

This post is also available in: English

Predsjedavajući Sudskog vijeća Alphons Orie je kazao da će dozvoliti Mladićevoj Odbrani da se žali Apelacionom vijeću s obzirom da će “efikasnosti postupka koristiti brza odluka po pitanju Mladićeve krivice”. 

“Vijeće smatra da je odluka da li je izvedeno dovoljno dokaza na osnovu kojih bi se mogla izreći osuđujuća presuda protiv Mladića po tačkama za genocid u Srebrenici i sedam općina centralno pitanje koje će značajno uticati na sami ishod suđenja, zbog čega se dozvoljava žalba na ove tačke”, naveo je Orie. 

Mladićeva Odbrana je zatražila da se žali na međupresudu ističući da Sudsko vijeće nije dalo obrazloženje “na osnovu kojih dokaza se utvrđuje genocidna namjera optuženog”. 

Mladić, koji je optužen za genocid u Srebrenici i još sedam općina u 1992., progon Bošnjaka i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, tražio je da bude oslobođen krivice nakon kraja dokaznog postupka Optužbe, ali je to Sudsko vijeće sredinom aprila ove godine odbilo.

 S obzirom da je odbijen zahtjev Odbrane za oslobađanje, Mladićevi branioci će početi sa izvođenjem svojih dokaza naredne sedmice.

Denis Džidić


This post is also available in: English