Članak

Suđenje Ibrahimu Čeči počelo iznova

17. Aprila 2014.00:00
Suđenje Ibrahimu Čeči za zločine počinjene nad srpskim civilima u sarajevskom naselju Dobrinja počelo je iznova pred Kantonalnim sudom u Sarajevu, nakon što je Vrhovni sud Federacije BiH (FBiH) ukinuo presudu kojom je bio osuđen na dvije godine zatvora.

This post is also available in: English

Pred novim Sudskim vijećem Kantonalnog suda pročitana je optužnica i iznesena uvodna riječ Optužbe.

Tužilac Sead Kreštalica je u uvodnoj riječi je kazao da Tužilaštvu saslušanjem svjedoka i provođenjem materijalnih dokazana neće biti teško dokazati da je Čečo počinio djela za koja je optužen.

Čeči je na teret stavljeno da je kao pripadnik Armije BiH (ABiH), zajedno s još dva vojnika, 18. septembra 1992. godine fizički zlostavljao srpske civile koji su tog dana kopali rov u naselju Dobrinja.

“Čečo je nogama, na kojima je imao vojničke čizme, nanio više udaraca oštećenom Slobodanu Vučićeviću u predjelu grudnog koša, od čega je on izgubio svijest i zadobio teške tjelesne povrede kao što su prijelomi nekoliko rebara”, navedeno je u optužnici Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu.

Kreštalica je najavio da će Tužilaštvo predložiti da se kao dodatni svjedok sasluša Veselko Ćuk ili da se pročita njegov iskaz pošto svjedok živi u Kanadi.

Sadik Hota, branilac optuženog, rekao je da Odbrana neće iznositi uvodnu riječ.

Optuženi Čečo, kojem se sudi po Krivičnom zakonu Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (KZ SFRJ), brani se sa slobode.

Prvi svjedok Optužbe bit će saslušan 12. maja.

Albina Sorguč


This post is also available in: English