Članak

Šćuk ponovo osuđen na šest godina

17. Aprila 2014.00:00
Kantonalni sud u Mostaru je nakon obnovljenog suđenja osudio Zehrudina Šćuka na šest godina zatvora za zločin nad civilima počinjen u Jablanici.

This post is also available in: English

Šćuk je proglašen krivim da je kao pripadnik Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) 28. jula 1993. ubio Ivu Pavlović u zaseoku Krkača.

“Optuženi je došao u dvorište Anice i Stipe Zelenike, sa još dvojicom vojnika ABiH, gdje su bile Ruža Tutiš i njena sestra Iva Pavlović. Šćuk ih je upitao da li imaju pušku, na šta je Iva odgovorila da nemaju. Šćuk je potom ušao u kuću i pošto je pronašao pušku, prišao Ivi i rekao joj: ‘Sad ćeš ograisati.’ Nakon toga joj je pucao u vrat, a od zadobijenih povreda Iva Pavlović je podlegla”, zaključilo je Sudsko vijeće.

Šćuk je ranije bio osuđen za ovaj zločin, također na šest godina, ali je ovu presudu ukinuo Vrhovni sud Federacije BiH i suđenje je obnovljeno.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Hamo Kebo je kazao da je presuda ista kao prvobitna u svim segmentima, s tim što su obrazloženja dopunjena iskazima svjedoka Marinka Škobića i Senada Munikoze.

Govoreći o dodatnom dokaznom materijalu, knjizi “Dosje” koju je predočila Odbrana, Kebo je rekao da u knjizi piše da je Ivu Pavlović ubio brat optuženog Bahrudin Šćuk.

“Odbrana je time htjela pokazati da postoji mogućnost da optuženi, kada se dogodilo ubistvo Ive Pavlović, nije bio tu i da je Ivu Pavlović ubio neko drugi. Prema sadržaju knjige, njegov brat je poginuo tokom rata”, obrazložio je Kebo.

On je istaknuo da su knjigu “Dosje” vidjeli prvi put na obnovljenom suđenju, ali da ona nema potpis autora niti koautora.

“U knjizi zaista piše da je, prema iskazima svjedoka, Ivu Pavlović ubio Bahrudin Šćuk… Stoga se postavlja pitanje ko su bili ti eventualni svjedoci”, naveo je predsjedavajući Vijeća.

On je naglasio da je bitno da Zehrudin Šćuk nije upamćen po imenu i prezimenu, nego po fizičkim karakteristikama.

“Neki su ga poznavali prije rata i tada je identifikovan kao Šćuk”, zaključio je Kebo.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Vrhovnom sudu Federacije BiH.

Sanela Gaković


This post is also available in: English