Članak

Policajcima nepoznat počinilac ubistva

16. Aprila 2014.00:00
U nastavku suđenja Fadilu Dajiću i Vahidu Hadroviću za zločine počinjene u Kaknju, svjedoci Odbrane drugoptuženog su izjavili da im nije poznato ko je ubio Sekulu Poletana.

This post is also available in: English

Ekrem Delić, koji je bio policajac, kazao je pred Kantonalnim sudom u Zenici da je na lice mjesta došao nakon što je Poletan ubijen.

“Kada sam stigao u dvorište te kuće, tijelo je bilo pokriveno nekim pokrivačem. U dvorištu je bilo više policajaca, a među njima su bili i optuženi. Ušao sam u kuću, a za mnom Jasmin Mehinagić i Dajić. Zadržao sam se kratko, nisam ništa uzeo, i izišao sam, a oni su ostali unutra”, ispričao je Delić.

Fadil Dajić zvani Dedo i Vahid Hadrović optuženi su za učešće u zlostavljanju i ubistvu Sekule Poletana 9. juna 1993. godine u selu Plandište kod Kaknja prilikom oduzimanja naoružanja.  

Svjedok Mijo Šain, koji je u ljeto 1993. radio u policijskoj stanici u Kaknju, rekao je da se ne sjeća ovog događaja.

Kada mu je predočena evidencija iz dnevnika događaja iz 10. juna 1993. godine, svjedok je kazao da to nije njegov rukopis.

“U vezi sa ubistvom Sekule Poletana sam čuo samo ogovaranja. Pričalo se da ga je ubio neki vojnik”, rekao je Šain i dodao da se Hadrovićevo ime nikada nije spominjalo.

Odbrana Fadila Dajića, koji je na početku suđenja pokušao sklopiti sporazum o priznanju krivnje, od dokaza je ponudila samo medicinsku dokumentaciju kojom žele da dokažu da je optuženi teško bolestan.

Suđenje će biti nastavljeno 13. maja.

Dženana Sivac


This post is also available in: English