Članak

Pokojnik priznao ubistvo

1. Aprila 2014.00:00
U nastavku suđenja pred Okružnim sudom u Banjaluci, svjedok Odbrane Semira Alukića i Fikreta Hirkića je rekao da mu je pokojni Hamdija Bešlagić ispričao kako je 1992. godine ubio Božu Inđića.

This post is also available in: English

Svjedok Hamdija Paratušić je ispričao da je poslije napada srpskih snaga na Kozarac 24. maja 1992. godine sa porodicom pobjegao u šumu, gdje je jedne prilike vidio Bešlagića.

“Bešlagić mi je rekao da je vidio Božinog sina kako ide prema kući. Poslije toga je otišao do njihove kuće i pozvao imenom njegovog sina. Tada je vrata otvorio Božo s puškom u ruci, i on ga je iz straha ubio i pobjegao”, ispričao je Paratušić.

Okružno tužilaštvo u Banjaluci tereti Alukića i Hirkića da su, zajedno sa sedam drugih osoba u zaseoku Podgrađe kod Prijedora ubili Božu Inđića te pokušali na isti način ubiti još dvoje civila. Istog dana, kako stoji u optužnici, Alukić je sa pet drugih osoba učestvovao u ubistvu Ostoje Baltića na magistralnom putu Prijedor – Banjaluka.

Na ovom ročištu je svjedočio i brat drugooptuženog Refik Hirkić, koji je kazao da je u maju 1992. godine živio u Kozarcu i da je bio u Teritorijalnoj odbrani (TO).

“Kada je 24. maja 1992. krenuo napad na Kozarac, većina nas je pobjegla na Kozaru, gdje smo se sakrili duboko u šumi zvanoj Crni jarak”, rekao je Hirkić.

On je dodao da je njegov brat nakon napada srpskih snaga pobjegao sa drugim Bošnjacima u šumu, gdje je radio kao kuvar te nikada nije silazio u selo.

“U septembru 1992. smo krenuli prema Hrvatskoj. Tokom puta sreli smo dva Srbina. Tada su se na čelu kolone zaustavili i pričali s njima, a oni su prošli pored nas. Ubrzo poslije, opkolila nas je vojska i tom prilikom je ubijeno pet mladića, a nekoliko ih je ranjeno. Poslije toga smo nastavili, ali nas je srpska vojska stigla i uhapsila neke, a drugi su pobjegli”, kazao je Hirkić.

Na ovo ročište je Odbrana pozvala i bivšeg pripadnika TO-a Seada Čirkina.

“Kada je krenuo napad na Kozarac, sa svima ostalima sam pobjegao i krio se u šumi na Kozari. Tamo nisam viđao Alukića i Hirkića, jer smo bili na različitim lokacijama”, rekao je Čirkin.

On je dodao da je poznavao Božu Inđića, kojeg je opisao kao “namrgođenog čovjeka”, koji je uvijek nosio pušku sa sobom jer je bio lovac.

“Na livadu u blizini Božine kuće nekoliko puta su sletjeli helikopteri i pričalo se da su donosili naoružanje, zbog čega nam nije bilo svejedno. U blizini kuće su bile jedinice vojske, a ispred kuće protivavionski top, koji je pucao po Kozarcu. Oko njegove kuće su uglavnom bili Bošnjaci, od kojih su većina ubijeni”, ispričao je Čirkin.

Čirkin je kazao da je krajem juna 1992. pokušao da pobjegne u Hrvatsku, ali je zarobljen i smješten u logor, gdje je mučen.

Suđenje se nastavlja 19. maja.

Goran Obradović


This post is also available in: English