Članak

Bez saznanja o ubistvu Poletana

1. Aprila 2014.00:00
U nastavku suđenja Fadilu Dajiću i Vahidu Hadroviću, trojica svjedoka Odbrane su kazala da im nije poznato ko je ubio Sekulu Poletana 1993. godine u selu Plandište (općina Kakanj).

This post is also available in: English

Nekadašnji policajac Zlatko Hrgota se prisjetio da je u junu 1993. godine, skupa s optuženim Hadrovićem i drugim policajcima, učestvovao u pregledu terena na Plandištu.

Dodao je da je otišao svojoj kući da vidi šta je s njegovom porodicom, prije nego što je grupa policajaca došla do kuće Sekule Poletana, tako da nije vidio šta se desilo.

“Kasnije sam od kolege čuo da je ubijen Sekula i bio sam zatečen. Jedino što znam da je, prema prvim informacijama koje sam čuo, rečeno da ga je ubio vojni policajac poznat po nadimku Dedo”, kazao je Hrgota i dodao da tog dana na Plandištu nije vidio optuženog Dajića.

Fadil Dajić zvani Dedo i Vahid Hadrović optuženi su za učešće u zlostavljanju i ubistvu Sekule Poletana 9. juna 1993. godine u selu Plandište kod Kaknja, prilikom oduzimanja naoružanja. 

Svjedok Šerif Ramović, bivši zamjenik komandira policijske stanice Kakanj, rekao je da se ne može sjetiti stradanja Poletana jer je 1993. godine bilo “haotično stanje”, a policajci su “stalno išli s jednog događaja na drugi”.

“Ne mogu da se sjetim da li sam taj dan išao na liniju, ni da li je vršen uviđaj. Mislim da to nije ni mogla raditi policija jer je to vojska radila. Policajci su bili pretpočinjeni Armiji BiH, tako da je policija mogla eventualno samo obezbijediti lice mjesta”, dodao je Ramović.

Ramović je kazao i da se ne sjeća da ga je supruga ubijenog molila za pomoć.

Na ovo ročište je bio pozvan i Pavo Mijoča, bivši vozač pokopnog društva koji je tijelo Poletana prevezeo u mrtvačnicu, kojeg je Odbrana željela ispitati o stanju leša. Međutim, branitelji su odustali od ispitivanja svjedoka nakon što je utvrđeno da se on zbog starosti ne može sjetiti događaja iz 1993. godine. 

Suđenje Dajiću i Hadroviću nastavit će se 16. aprila, kada će biti pozvana posljednja dva svjedoka Odbrana.

Dženana Sivac


This post is also available in: English