Članak

Presuda Perišiću se neće preispitivati

21. Marta 2014.00:00
Predsjednik Haškog tribunala Theodor Meron odbio je zahtjev Tužilaštva za preispitivanje presude bivšem generalu Jugoslavije Momčilu Perišiću, koji je pravosnažno oslobođen krivice za zločine počinjene u Hrvatskoj i BiH.

This post is also available in: English

Sudija Meron je u svojoj odluci naveo da Apelaciono vijeće nema ovlasti da preispituje svoje pravosnažne odluke, te je zbog toga odbio prijedlog da se ponovno razmatra Perišićeva krivica.

“S obzirom da Tužilaštvo nije ponudilo ubjedljive razloge kako bi u interesu pravde odustalo od ovih pravila Tribunala, zahtjev se odbija”, stoji u odluci.  

Prvostepenom presudom Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), Perišić je proglašen krivim da je “pomagao i podržavao” zločine u BiH i Hrvatskoj, te je osuđen na 27 godina zatvora.

Međutim, ova presuda je ukinuta u februaru prošle godine, kada je Perišić oslobođen krivice.

Theodor Meron, predsjedavajući Apelacionog vijeća Haškog tribunala, obrazlažući tu presudu rekao je da Tužilaštvo nije dokazalo da je Perišić davao “konkretnu usmjerenu pomoć” pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS) koji su činili zločine u Srebrenici i Sarajevu.

Haško tužilaštvo je početkom februara ove godine podnijelo zahtjev da se preispita presuda Perišiću, budući da je, kako su naveli, Apelaciono vijeće u drugom predmetu Tribunala zaključilo da je pri oslobađanju Perišića došlo do pogrešne primjene pravnih principa, s obzirom da je po prvi put zatražen dokaz o “konkretno usmjerenoj pomoći” kao elementu zločina.

Perišić je zatražio da se prijedlog Optužbe odbije kao neosnovan.

Denis Džidić


This post is also available in: English