Članak

Počelo suđenje Malinoviću

10. Marta 2014.00:00
Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi pred Kantonalnim sudom u Sarajevu počelo je suđenje Radovanu Malinoviću, optuženom za zločin počinjen u Hadžićima.

This post is also available in: English

Prema optužnici Kantonalnog tužilaštva, Malinović je 15. augusta 1992. godine Smajila Gačanovića odveo do kruga kasarne “Žunovnica” i ubio iz automatske puške. Tijelo Gačanovića je, kako se u optužnici navodi, ukopano u krugu kasarne, odakle je kasnije ekshumirano i identifikovano.

Iznoseći uvodnu riječ, tužilac Dragan Slijepčević je kazao da će saslušanjem svjedoka i provođenjem materijalnih dokaza dokazati da je optuženi počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

“Predlažem Sudu da prvih pet svjedoka poziva jednog po jednog, redom iz optužnice, kako bi se stekla jedna cjelovita slika”, rekao je tužilac.

Odbrana je navela kako će zasigurno dokazati da se radi o pogrešnom identitetu počinioca, jer “Malinović Radovanu nije poznat oštećeni”.

Odbrana je zatražila i da se početak izvođenja dokaza odgodi za kraj aprila kako bi se Tatjana Savić, nova braniteljica, upoznala sa dokazima, što je Sudsko vijeće dopustilo.

Optužnicu protiv Malinovića Kantonalno tužilaštvo je podiglo 24. decembra prošle godine. Optuženi se brani sa slobode.

Prvi svjedok Tužilaštva bit će saslušan 28. aprila.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English