Članak

Svjedok se odrekao ranijih izjava

6. Marta 2014.00:00
Pred Okružnim sudom u Banjaluci, svjedok Odbrane Zaim Čaušević izjavio je da su netačne njegove izjave iz istrage u kojima govori o učešću optuženih u zločinima.

This post is also available in: English

On je na suđenju Semiru Alukiću i Fikretu Hirkiću, optuženima za zločin počinjen u Prijedoru, rekao da je zbog straha dao takve izjave policiji i tužilaštvu.

“U strahu sam potvrđivao ono što su me pitali na osnovu neke dokumentacije koju je imala policija i tužilac”, kazao je Čaušević.

Alukićev branilac Asim Crnalić je pitao svjedoka kako to da su tri izjave koje je dao policiji i kod tužioca gotovo identične, a sada na sudu govori drugačije.

Čaušević je odgovorio da je iz straha tako govorio u istrazi, i objasnio da je u posljednjoj izjavi, koju je dao u Tužilaštvu, greškom rekao da se slaže s ranije datim iskazima, jer je mislio da ga tužilac pita slaže li sa rečnicom koju je zadnju kazao.

Na pitanje predsjednice Sudskog vijeća Olge Pantić da li mu je tužilac prijetio i ucjenjivao ga, Čaušević je odgovorio da mu nije prijećeno i da je tužilac bio korektan.

Prema navodima u optužnici, Alukić je sa pet drugih osoba učestvovao u ubistvu civila Ostoje Baltića iz Prijedora na magistralnom putu Prijedor – Banjaluka.

Istog dana, kako se navodi u optužnici, Alukić i Hirkić su sa još sedam osoba u zaseoku Podgrađe kod Prijedora, psujući “srpsku majku”, pucali po kući i ubili Božu Inđića iz Podgrađa. Optuženi su da su pokušali ubiti Stojanku D. i njenu kćerku Snježanu C, koje su uspjele da im pobjegnu.

Goran Obradović


This post is also available in: English