Članak

Sariću neće ponovo početi suđenje

3. Marta 2014.00:00
Sudija Staniša Gluhajić će umjesto kolege Ljubomira Kitića predsjedavati vijećem koje sudi Goranu Sariću, optuženom za genocid počinjen u Srebrenici.

This post is also available in: English

Do izmjene predsjedavajućeg vijeća došlo je zbog zdravstvenog stanja sudije Ljubomira Kitića. Sutkinje Minka Kreho i Željka Marenić ostat će članovi ovog vijeća.

Tužilaštvo BiH i Odbrana nisu imali primjedbi na ovu izmjenu, kao ni na prijedlog vijeća da se postupak ne ponavlja, već da se novi predsjedavajući upozna sa do sada provedenim dokazima u roku od 14 dana.

Na suđenju Sariću, do sada je Tužilaštvo izvelo 11 svjedoka i sedam materijalnih dokaza.

Sarić je optužen za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je za posljedicu imao 40.000 prisilno premještenih stanovnika bošnjačke nacionalnosti i više od 7.000 ubijenih sa područja Srebrenice.

Prema navodima optužnice, Sarić je komandovao policijskim snagama koje su učestvovale u pretresima, razoružavanju i zauzimanju položaja pripadnika trupa Ujedinjenih nacija (UN), te prisilnom premještanju žena, djece i staraca, kao i odvajanju muškaraca i dječaka koji će kasnije biti pogubljeni.

Sarić je u odvojenom postupku prvostepenom presudom osuđen na 14 godina zatvora za zločine počinjene u Sarajevu.

Suđenje se nastavlja 17. marta, kada će biti saslušana tri nova svjedoka Tužilaštva BiH.

Džana Brkanić


This post is also available in: English