Članak

Ispitivanje svjedoka u Prijedoru

20. Februara 2014.00:00
Svjedok Okružnog tužilaštva u Banjaluci ispričao je na suđenju Semiru Alukiću i Fikretu Hirkiću da je tokom 1993. godine sačinio službenu zabilješku prilikom ispitivanja jednog svjedoka o dešavanjima u Prijedoru.

This post is also available in: English

Milorad Jelisavac je rekao da je od 1993. godine radio u Odjelu za rasvjetljavanje slučajeva ratnog zločina pri Stanici javne bezbjednosti (SJB) Banjaluka.

“Tokom 1993. godine dobili smo naređenje do odemo do Prijedora i da u kasarni obavimo razgovor sa jednom osobom. Tamo smo otišli i razgovarali s njim, a poslije toga smo ručali i popili kafu. Ta osoba – kojoj se sada ne mogu sjetiti imena, ni kako izgleda – nije imala nikakvih vidljivih povreda”, istakao je Jelisavac.

On je kazao da su razgovor sa tom osobom obavili profesionalno i da niko nije primjenjivao silu, te da je sve bilo po zakonu.

“Sve što je rekao, zapisali smo u rokovnik i kasnije, kad smo se vratili u kancelariju, to smo otkucali i predali nadležnim osobama”, ispričao je Jelisavac.

Alukić i Hirkić optuženi su za zločine nad srpskim civilima na području Prijedora tokom 1992. godine. Terete se da su ubili dva civila i pokušali da ubiju još dvojicu. 

Saslušanjem svjedoka Jelisavca, Okružno tužilaštvo je završilo svoj dokazni postupak, a Odbrana je za sljedeća ročišta najavila da će saslušati 14 svjedoka, od kojih je jedan zaštićen.

Nastavak suđenja zakazan je za 6. mart.

Goran Obradović


This post is also available in: English