Članak

Pronašli ga mrtvog na putu

17. Februara 2014.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Rogatici, dodatna svjedokinja Okružnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu prisjetila se 8. avgusta 1992. godine, kada joj je suprug ubijen, a dvanaestogodišnji sin ranjen.

This post is also available in: English

Hadžira Džananović je kazala da joj je muž Midhat tog dana otišao sa sinom Mehom kod komšije po naftu u Solakoviće, te da su sutradan članovi porodice i rodbine našli muža mrtvog na putu.

“Oni su ga našli u travi kako leži bez glave. Sin Muharem mi je rekao: ‘Majko, babo je poginuo, nema ni glave. Mehe nema.’ Muharem i amidžić su tražili čaršav da ga donesu”, ispričala je Džananović.

Svjedokinja je sa drugom dvojicom sinova i rodbinom otišla u vikendicu kod komšije, gdje je došao ranjen njen sin Meho.

“Muharem mi ga je donio u naramak, bio je ranjen za plećkom. Majica mu se zalijepila od sukrvice. Ja sam uzela jednu maramu i zamotala ga”, navela je svjedokinja.  

Ona je dodala da je sin Meho, kad su ga pitali za oca, odgovorio da “su njemu rekli da je ranjen i da će doći kući”.

“Bili su Drago Ćaćić, Mićan Ćaćić, Vojo Motika i još jedan kojeg ne znam”, prisjetila se svjedokinja njegovih riječi.

Prema optužnici Okružnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu, Dragiša Ćaćić, Milenko Ćaćić i Vojo Motika su, kao pripadnici Vojne pošte u Rogatici, 8. augusta 1992. godine u blizini sela Starčići jednu osobu ubili, a dijete ranili.

Svjedokinja je kazala da je Dragiša bio radni kolega njenog supruga i da im je ranije dolazio kući.

Na zahtjev Optužbe da identifikuje optuženog Voju Motiku, svjedokinja je prvo pokazala na jednog od advokata, da bi potom pokazala na optuženog Motiku, ustvrdivši da joj je bio komšija.
 
Milenka Ćaćića svjedokinja je naknadno prepoznala na pitanje njegovog advokata da li zna ko je čovjek koji sjedi pored njega, dodavši da je “Meho njega poznavao, jer se ranije igrao lopte sa njegovim bratom”.

Nakon saslušanja svjedokinje, dogovoreno je da se Okružno tužilaštvo u roku od tri dana pismeno izjasni da li će izmijeniti optužnicu.

Ukoliko Tužilaštvo ne bude mijenjalo optužnicu, završne riječi će biti iznesene 10. marta, a ukoliko izmijeni, Odbrane će se izjasniti o izmijenjenoj optužnici, odnosno o tome da li će imati novih dokaza nakon izmjene.

Albina Sorguč


This post is also available in: English