Članak

Tužilaštvo traži kaznu za Mlađenovića i Živkovića

4. Februara 2014.00:00
Tužilaštvo BiH zatražilo je u završnoj riječi da Najdan Mlađenović i Savo Živković budu proglašeni krivima za zločine počinjene na području Bratunca 1992. godine, te da budu kažnjeni po zakonu.

This post is also available in: English

Tužiteljica Ozrenka Nešković je kazala da su dokazane sve radnje optuženih navedene u izmjenjenoj optužnici. Prema njenim riječima, ove radnje su poduzete u sklopu širokog i sistematičnog napada na nesrpsko stanovništvo Bratunca.

“U aprilu 1992., policijski službenici bošnjačke nacionalnosti su predali oružje, dok je istovremeno Krizni štab formirao Teritorijalnu odbranu (TO) Bratunac”, rekla je Nešković, dodavši kako je civilima obećana bezbjednost ukoliko potpišu lojalnost srpskoj vlasti.

Ona je kazala kako je Odbrana pokušala da opovrgne tezu Tužilaštva o postojanju TO-a, ali da su sami svjedoci Odbrane naveli da su bili mobilisani u TO.

Nešković je rekla da je Tužilaštvo kroz dokumente iz vojne evidencije i iskaze brojnih svjedoka dokazalo da je optuženi Najdan Mlađenović bio zamjenik komandira Diverzantsko-izviđačkog voda TO-a Bratunac, a optuženi Savo Živković pripadnik TO-a Repovac.

Mlađenović i Živković su, prema riječima tužiteljice, učestvovali u napadu na selo Hranča u maju 1992. godine, kada je devet mještana odvedeno u pravcu Bratunca, i od tada im se gubi svaki trag. Istovremeno, pripadnici TO-a i paravojnih formacija su, kako je kazala Nešković, zapalili bošnjačke kuće u ovom selu.

Tužilaštvo Mlađenovića i Živkovića tereti i za progon zbog sudjelovanja u deportaciji mještana sela Hranča i Glogova na teritoriju pod kontrolom Armije BiH (ABiH).

“U napadu na selo Glogova, pobijeno je oko pedeset civila”, navela je Nešković, dodavši da su svjedoci prepoznali optuženog Živkovića kako pali kuće nepoznatim predmetom.

Prema iskazima svjedoka, kako je rekla tužiteljica, optuženi Mlađenović je izdavao naredbe drugim vojnicima putem motorole.

“Svjedok Šećan Salkić je kazao kako je iz potkrovlja svoje kuće vidio kako Mlađenović prstom pokazuje vojnicima koje će kuće zapaliti”, navela je Nešković.

Odbrane će završnu riječ iznijeti 11. februara.

Džana Brkanić


This post is also available in: English