Članak

Merdžić učestvovao u seoskoj straži

3. Februara 2014.00:00
Na suđenju pred Okružnim sudom u Bijeljini, svjedok Odbrane Mustafa Mujkanović je rekao da je optuženi Nezir Merdžić 1992. bio član seoske straže u selu Hrnjčići (opština Bratunac), ali da ne zna da li je učestvovao u vojnim akcijama.

This post is also available in: English

Mujkanović je ispričao da je optuženi Merdžić s porodicom došao u Hrnjčiće nakon napada srpskih snaga na selo Glogova (opština Bratunac) u maju 1992. godine.  

“Tu su bili možda neka dva mjeseca, a onda su se nekada u jesen, na molbu Nezirovog oca, preselili kod mene i tu su ostali sve do pada Konjević Polja. On je u tom periodu, kao i svi drugi, bio u seoskoj straži”, istakao je Mujkanović.

Svjedok je rekao da je Merdžića vidio samo par puta nakon napada na Glogovu, te da ne zna da li je on učestvovao u bilo kakvim akcijama.

“Viđao sam ga par puta da dolazi i traži hranu za svoju porodicu, ali to je bilo normalno. Mnogo njih je dolazilo samo preko noći da vide da li im je porodica u redu, a ujutro ih više nije bilo. Koliko znam, oni su uglavnom bili oko sela na straži ili u potrazi za hranom”, kazao je Mujkanović.

Optužnica Merdžića tereti da je, zajedno sa još desetak pripadnika Armije BiH (ABiH), u junu 1992. godine u selu Glogova, na putu Bratunac – Konjević Polje, iz zasjede pucao na vozilo, prilikom čega su smrtno stradala tri srpska civila koja su se nalazila u automobilu.

Na ovom ročištu je Merdžićeva Odbrana saslušala i svjedoka Šabana Tabaka, koji je rekao da je Samir Avdić, zajedno sa ocem Abidom, 18. maja 1992. godine razmijenjen i doveden u Visoko, gdje je u proveo narednih mjesec dana pod zaštitom visočkog Crvenog krsta.

Okružno tužilaštvo u Bijeljini je Avdića planiralo pozvati kao svjedoka na suđenju Merdžiću, ali to do sada nije učinjeno jer nemaju njegovu adresu.

Nastavak suđenja je zakazan za 12. mart.

Povezani članci

Boris Sekulić


This post is also available in: English