Članak

Veća kazna ili novo suđenje

27. Januara 2014.00:00
U žalbenom postupku pred Vrhovnim sudom Federacije BiH, Optužba je zatražila veću kaznu za Zehrudina Šćuka, dok je Odbrana predložila obnavljanje suđenja ili oslobađajuću presudu.

This post is also available in: English

Kantonalni sud u Mostaru je u oktobru 2013. osudio Šćuka na šest godina zatvora za zločine nad civilima na području Jablanice. On je proglašen krivim za ubistvo Ive Pavlović u zaseoku Krkača počinjeno 28. jula 1993. godine.

Tihomir Jurko, tužilac Federalnog tužilaštva, zatražio je da se uvaži žalba Kantonalnog tužilaštva u Mostaru, te da se Šćuku izrekne kazna u dužem vremenskom trajanju.

“Predlažem da se žalba branioca optuženog odbije kao neutemeljena i da se prihavati žalba Kantonalnog tužilaštva”, kazao je Jurko. 

Odbrana je uložila žalbu zbog povrede postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničog stanja, pogrešne primjene materijalnog prava i odluke o krivičnopravnoj sankciji. 

“Odbrana smatra da je Sud  pogrešno i nepotpuno utvrdio određene činjenice, kao što su s koje udaljenosti je pucano, lociranje optuženog”, rekla je braniteljica Sanela Dautbegović.  

Vrhovni sud će naknadno donijeti odluke o žalbama.

Albina Sorguč


This post is also available in: English