Članak

Radojković oslobođen optužbe

24. Januara 2014.00:00
Okružni sud u Bijeljini oslobodio je Dejana Radojkovića optužbi za zločine počinjene u Srebrenici 1995. godine.

This post is also available in: English

Sudsko vijeće je zaključilo da Okružno tužilaštvo nije dokazalo da je Radojković počinio djelo za koje je optužen, niti je dostavilo ijedan materijalni dokaz koji bi potvrdio navode iz optužnice.

“Tužilac nam je tokom glavnog pretresa predstavio samo jednog svjedoka, koji je naveo indicije da je optuženi možda počino zločin za koji se tereti, ali Sudu nije dostavljen ni jedan materijalni dokaz koji bi to zaista potvrdio”, kazala je Milena Zorić, predsjedavajuća Sudskog vijeća.

Radojković je prvostepenom presudom oslobođen optužbe da je kao komandant Trećeg voda Centra za obuku na Jahorini Specijalne brigade policije Republike Srpske (RS), prilikom obezbjeđenja magistralnog puta Bratunac – Konjević Polje, zajedno sa pripadnicima ovog voda, otvorio rafalnu paljbu na nekoliko muškaraca bošnjačke nacionalnosti koji su 1995. godine pokušali pobjeći iz Srebrenice.

Prema optužnici, tom prilikom jedna osoba je ranjena i bez ukazane medicinske pomoći ostavljena da tokom noći leži u jarku pored puta. U jutarnjim satima, kako se navodi, Radojković se vratio na lice mjesta i pucnjem iz puške usmrtio ranjenika.

Na ovu presudu dozvoljena je žalba Vrhovnom sudu Republike Srpske. 

Povezani članci

Boris Sekulić


This post is also available in: English