Članak

Maksimalna kazna nije opravdana

22. Januara 2014.00:00
Odbrana Petra Mitrovića, koji je pušten sa izdržavanja kazne nakon što mu je ukinuta presuda za pomaganje u genocidu u Srebrenici, navela je kako ne bi bilo opravdano da se optuženi osudi na maksimalnu kaznu zatvora.

This post is also available in: English

Ustavni sud BiH je u oktobru 2013. godine ukinuo pravosnažnu presudu Mitroviću zbog pogrešne primjene krivičnog zakona. On je osuđen po Krivičnom zakonu BiH, a Ustavni sud BiH je u odluci naveo da bi mu po krivičnom zakonu bivše Jugoslavije mogla biti izrečena niža kazna.

Mitrović, nekadašnji pripadnik Drugog odreda Specijalne policije iz Šekovića, 2009. je s još pet osoba osuđen na 28 godina zatvora zbog učešća u strijeljanju oko 1.000 Bošnjaka u Zemljoradničkoj zadruzi u Kravici 1995. godine.

Iznoseći žalbu pred Apelacionim vijećem Suda BiH, Mitrovićeva Odbrana je kazala da optuženi nije znao za plan strijeljanja Srebreničana, te da je za neke činjenice Odbrana saznala kasnije.

“Za plan pogubljena nije znao ni njegov komandant, pa je nelogično da je to saznanje imao običan pripadnik oružanih snaga. To je i nova činjenica koju Odbrana nije znala. Smatramo da se ovo treba cijeniti pri odmjeravanju kazne”, rekla je braniteljica Vesna Tupajić-Škiljević.

Ona je navela i kako je u vrijeme izvršenja djela optuženi imao smanjenu uračunljivost, te da Vijeće pri odmjeravanju kazne treba cijeniti te dokaze.

“Mitrović nikada nije kažnjavan. Potiče iz siromašne ali poštene i ugledne porodice. Sa svima su bili u dobrim odnosima. Smatramo da treba cijeniti i da se korektno ponašao u krivičnom postupku, u pritvoru, te na izdržavanju kazne”, kazala je braniteljica.

Odbrana je rekla da je optuženi, po okončanju postupka vođenog protiv njega, svjedočio u drugim predmetima na poziv Tužilaštva BiH.

“S obzirom na sve ovo, ne bi bilo opravdano izricanje maksimalne kazne od 20 godina Petru Mitroviću”, kazala je braniteljica.

Tužilaštvo BiH nije ulagalo žalbu, ali je Sudskom vijeću dostavilo odgovor na žalbu Odbrane.

Apelaciono vijeće odluku će donijeti naknadno.

Odbrana je na početku rekla kako i dalje smatra da se u ovom predmetu trebala donijeti odluka o krivici optuženog, dok je predsjedavajuća Sudskog vijeća Azra Miletić kazala je da će ovo vijeće odlučivati samo o krivičnoj sankciji. 

Osim ovog slučaja, Ustavni sud je, zbog pogrešne primjene zakona, obustavio izvršenje kazne zatvora za još 12 osoba osuđenih za ratne zločine i genocid.

Povezani članci

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English