Članak

Ilijašević ide u zatvor nakon žalbe

20. Januara 2014.00:00
Županijski sud u Zadru je prihvatio presudu kojom je odbjegli Dominik Ilijašević zvani Como osuđen na 15 godina zbog ratnog zločina i ubistva.

This post is also available in: English

Na odluku Županijskog suda u Zadru dozvoljena je žalba. Zbog toga, Ilijašević, kojem je Kantonalni sud u Novom Travniku izrekao 15 godina zatvora, ne može biti upućen na izdržavanje preostalog dijela kazne do donošenja drugostepene odluke.

Njegov advokat Branimir Zorica je najavio podnošenje žalbe. On je dodao da je Ilijaševiću preostalo da odsluži blizu osam godina zatvora.

Ilijašević je u septembru pobjegao iz BiH u Hrvatsku sa odsluženja kazne u mostarskom zatvoru. Pošto ima državljanstvo Hrvatske, on ne može biti izručen BiH.

Županijski sud u Zadru je prihvatio presudu na osnovu sporazuma o izvršenju sudskih presuda između BiH i Hrvatske.

Ilijaševića, bivšeg pripadnika Jedinice za posebne namjene “Maturice” HVO-a, Vrhovni sud Federacije BiH je 2008. osudio na 14 godina zatvora zbog zločina nad stanovništvom opština Vareš i Kiseljak, među kojima su i ubistva počinjena u selu Stupni Do.

Godinu kasnije, Kantonalni sud u Novom Travniku osudio ga je na četiri i po godine zbog ubistva u Kiseljaku počinjenog tokom rata.

Sud u Travniku mu je izrekao jedinstvenu zatvorsku kaznu od 15 godina.

Amer Jahić


This post is also available in: English