Članak

Sudsko vijeće čeka dokaz

17. Januara 2014.00:00
Pred Apelacionim vijećem Suda BiH počelo je ponovljeno suđenje Nikoli Andrunu, koji je pušten sa izdržavanja kazne nakon što mu je ukinuta presuda za zločin počinjen u Čapljini.

This post is also available in: English

Azra Miletić, predsjedavajuća Apelacionog vijeća, kazala je da se na ponovljenom suđenju neće odlučivati o krivici optuženog, već samo o kazni koja mu je izrečena. Sudsko vijeće je odlučilo i da se ranije provedeni dokaze ne izvode ponovo.

Ustavni sud BiH je u oktobru 2013. ukinuo pravosnažnu presudu Andrunu zbog pogrešne primjene krivičnog zakona. On je osuđen po Krivičnom zakonu BiH, a Ustavni sud BiH je u odluci naveo da bi mu po Krivičnom zakonu bivše Jugoslavije mogla biti izrečena niža kazna.

Andrun je u augustu 2008. pravosnažno osuđen na 18 godina zatvora za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u logoru Gabela (općina Čapljina). Osuđen je da je, kao zamjenik upravnika logora Gabela, tokom 1993. učestvovao u ubijanju, mučenju i nečovječnom postupanju prema zatočenim civilima.

Odbrana je zatražila od Sudskog vijeća da u spis uvede i dva nova dokaza – izvještaje o ponašanju optuženog tokom izdržavanja zatvorske kazne u Foči i Mostaru, što je Vijeće dozvolilo.

“Dobili smo izvještaj iz Foče, ali nemamo izvještaj iz Mostara. Pošto taj izvještaj moramo sačekati, prekidamo ovaj pretres”, rekla je Miletić.

Odbrana je na početku suđenja predložila da se svi ranije izvedeni dokazi ponovo provedu, što je Sudsko vijeće odbilo. Tužilaštvo BiH je kazalo kako i u ovom postupku ostaje kod iste pravne kvalifikacije i Krivičnog zakona BiH.

Osim ovog slučaja, zbog pogrešne primjene zakona, obustavljeno je izvršenje kazne zatvora za još 12 osuđenih za ratne zločine i genocid.

Suđenje će se nastaviti 24. januara.   

Povezani članci

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English