Članak

Presuda Radojkoviću 24. januara

17. Januara 2014.00:00
Okružni sud u Bijeljini izreći će presudu Dejanu Radojkoviću, optuženom za zločine počinjene na području Srebrenice, u petak, 24. januara.

This post is also available in: English

U završnoj riječi, Okružno tužilaštvo u Bijeljini tražilo je da Radojković bude proglašen krivim i osuđen na “adekvatnu kaznu” za ubistvo jedne osobe počinjeno u julu 1995. godine, dok je Odbrana tražila oslobađanje optuženog.

Radojković, bivši komandant Trećeg voda Specijalne brigade policije Republike Srpske (RS), optužen je da je prilikom obezbjeđenja magistralnog puta Bratunac – Konjević Polje, zajedno sa pripadnicima svog voda, otvorio rafalnu paljbu na nekoliko muškaraca bošnjačke nacionalnosti koji su 1995. pokušali pobjeći iz Srebrenice.

Kako se navodi u optužnici, tom prilikom jedna osoba je ranjena i bez ukazane medicinske pomoći, uz jauke i zapomaganje, ostavljena da tokom noći leži u jarku pored puta. U jutarnjim satima, kako se navodi, Radojković se vratio na lice mjesta i pucnjem iz puške usmrtio ranjenika.

Okružni tužilac Muris Šabić je istakao da je ključno svjedočenje Ratka Varenike, koji je “indirektno povezao” Radojkovića sa ubistvima Bošnjaka u Srebrenici.

“Sa takvim nivoom dokaza, jedino iskaz Ratka Varenike indirektno pokazuje da je optuženi učestvovao u navedenom događaju. Smatram da treba vjerovati Vareniki, zbog čega Tužilaštvo smatra da je optuženi izvršio ubistvo navedeno u optužnici, da treba biti proglašen krivim, i da mu treba biti određena adekvatna kazna”, kazao je tužilac.

S druge strane, branilac Nenad Rubež je rekao da nijedan svjedoka Okružnog tužilaštva nije povezao Radojkovića sa zločinom, te da je zbog toga jedina moguća presuda oslobađajuća.

“U optužnici se navodi da se ubistvo desilo u Sandićima, dok je tokom procesa utvrđeno da je Radojković bio stacioniran u Konjević Polju. Takođe, svjedok Aleksandar Pržulj je jasno objasnio da je tokom obezbjeđenja puta došlo do pucnjave u kojoj je jedno lice ranjeno, ali je tom licu ukazana medicinska pomoć i ono je dalje predato Vojsci Republike Srpske”, kazao je branilac Rubež.

Suđenje Radojkoviću počelo je u januaru prošle godine.

Povezani članci

Boris Sekulić


This post is also available in: English