Članak

Povećana kazna Milanoviću

15. Januara 2014.00:00
Vrhovni sud Federacije BiH (FBiH) osudio je Mladena Milanovića na godinu i četiri mjeseca zatvora za zločine nad Bošnjacima počinjene 1992. u logoru “Bunker” u Semizovcu (općina Vogošća).

This post is also available in: English

Prihvatajući žalbu Federalnog tužilaštva, Trećestepeno vijeće Vrhovnog suda je Milanoviću povećalo kaznu za četiri mjeseca.
“Trećestepeno vijeće Vrhovnog suda FBiH donijelo je presudu kojom se odbijaju kao neosnovane žalbe optuženog Mladena Milanovića i njegovog branitelja, a djelimično uvažava žalba federalne tužiteljice”, saopćeno je iz Vrhovnog suda FBiH. 
Milanović je proglašen krivim da je kao stražar u junu ili julu 1992. godine pretukao zarobljenika Taiba Kodžagu, udarajući ga nogoma i rukama, te da je omogućavao ulazak u logor neovlaštenim licima koja su zlostavljala zatočenike.
Kantonalni sud u Sarajevu je Milanovića u novembru 2008. oslobodio krivice. Na tu presudu uložene su žalbe Vrhovnom sudu FBiH, koji ga je 15. februara 2013. osudio na jednu godinu zatvora. 
Protiv presude Vrhovnog suda iznesene su žalbe te je Trećestepeno vijeće Vrhovnog suda donijelo konačnu odluku, kojom je osuđen na godinu i četiri mjeseca zatvora. 
Milanović je osuđen po Krivičnom zakonu Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (KZ SFRJ), a u kaznu će mu biti uračunato vrijeme koje je proveo u pritvoru, od kraja jula 2007. do 10. novembra 2008. godine.

Albina Sorguč


This post is also available in: English