Članak

Zarobljenike tukli drvenim palicama

16. Decembra 2013.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Lukavca, svjedok Tužilaštva Nadil Poljaković izjavio je pred Kantonalnim sudom u Tuzli da je optuženi Vaso Ilić dovodio maskirane vojnike koji su njega i još neke zarobljenike udarali drvenim palicama.

This post is also available in: English

Poljaković, koji je bio pripadnik Teritorijalne odbrane (TO) u Smolući, kazao je kako je Ilić maskirane vojnike dovodio dva-tri puta, a tukli su ih uvijek kada bi se sa obližnje džamije čuo ezan.

“Pitao nas je šta se to čuje sa džamije. Ja bih mu odgovorio da je to ezan, a onda nas je on uvijek u vrijeme ezana tukao. Znao nas je uhvatiti za glavu i tući njome o zid. To je bilo dva ili tri puta tokom zarobljeništva”, prisjetio se Poljaković.

Svjedok Tužilaštva Hazim Zukić je također potvrdio da je optuženi Vaso Ilić tukao zarobljenike, te da je lično njega tjerao da drvenom palicom udara Nadila i druge zarobljenike po tabanima i leđima.

“Kada ja to ne bi radio dovoljno jako, onako kako Vaso to želi, onda bi on tukao mene. Koliko se ja sjećam, dolazio je tri puta sa drugim vojnicima u zatvor u Smolući”, kazao je Zukić.

Kantonalno tužilaštvo u Tuzli tereti Milorada Cvijanovića zvanog Mićko, Milorada Cvijanovića sina Milana, Svetomira Ilića i Vasu Ilića za zločine nad zarobljenicima na području Lukavca počinjene u junu i julu 1992. godine.

Na suđenju su suočeni i Aleksandar Jović, koji je u vrijeme rata u Smolući bio čuvar zatvora, te Milorad Blagić, tadašnji član civilne zaštite.

“Često sam navraćao u Smoluću i zarobljenici su mi govorili da ih izvjesni Mićko, Sveto i Vaso tuku u garaži”, kazao je Blagić.

Njegov iskaz osporio je Aleksandar Jović, nagalsivši da sa njim tokom rata nikada nije razgovarao.

Nastavak suđenja zakazan je za 30. decembar.

Admir Muslimović


This post is also available in: English