Članak

Prevoz muškaraca od Srebrenice do Pilice

16. Decembra 2013.00:00
U nastavku suđenja Aleksandru Cvetkoviću za genocid u Srebrenici, svjedoci Tužilaštva BiH su ispričali da su učestvovali u prevozu stanovništva iz Srebrenice, kao i zarobljenih muškaraca.

This post is also available in: English

Slobodan Đajić je u julu 1995. radio kao prevoznik u “Drinatransu”. Od 11. do 14. jula je u više navrata, kako je kazao, prevozio žene, djecu i starce iz Potočara u Kladanjske Luke.

“Obezbjeđivala  nas je civilna i vojna policija. Autobusi su imali 46-47 sjedišta i samo toliko je i ljudi prevoženo”, izjavio je Đajić i dodao kako je sve vrijeme noćivao u autobusu u Bratuncu.

Svjedok je ispričao da je trećeg dana odvezao i muškarce iz osnovne škole u Bratuncu do Pilice (općina Zvornik).

“Jedan je iskočio iz autobusa i počeo da bježi, ali ga je policija upucala”, prisjetio se Đajić.

Za učešće u ubistvima najmanje 900 Srebreničana na poljoprivrednom dobru Branjevo (općina Zvornik) počinjenim 16. jula 1995. godine, Tužilaštvo BiH tereti Cvetkovića, nekadašnjeg pripadnika Desetog diverzantskog odreda Vojske Republike Srpske (VRS).

Drugi svjedok Tužilaštva, Milovan Đokić, koji je bio vozač u Vojnoj policiji Bratunačke brigade, ispričao je da je jedne prilike vozio hranu u Potočare, gdje je vidio masu naroda, te da se potom vratio u Bratunac.

“Načelnik mi je kazao da idem na obezbjeđenje ispred škole, gdje su bili autobusi s muškarcima iz Srebrenice. Bilo ih je i u školi”, kazao je svjedok, objasnivši da je onda otišao na proslavu i da se pred školu vratio tek ujutro.

Đokić je ispričao da mu je naređeno da uđe u jedan od autobusa i obezbjeđuje ga do Pilice, što je on i učinio.

Suđenje se nastavlja sutra, 17. decembra.

Džana Brkanić


This post is also available in: English