Članak

Nova presuda Pekezu i Saviću 18. decembra

16. Decembra 2013.00:00
Apelaciono vijeće Suda BiH u srijedu, 18. decembra, izreći će novu drugostepenu presudu Mirku (Špire) Pekezu i Miloradu Saviću, ranije osuđenim za zločine počinjene na području Jajca.

This post is also available in: English

Zbog pogrešne primjene zakona, Ustavni sud BiH je 22. oktobra 2013. godine ukinuo drugostepenu presudu Pekezu i Saviću, kojom su bili osuđeni na 14 i 21 godinu zatvora zbog zločina protiv civilnog stanovništva.

Oni su bili osuđeni po Krivičnom zakonu BiH, a Ustavni sud BiH smatra da je trebao biti primijenjen krivični zakon bivše Jugoslavije, prema kojem su im mogle biti izrečene niže kazne.

Prema ukinutoj drugostepenoj presudi, Pekez i Savić osuđeni su za zločine u mjestu Tisovac kod Jajca, gdje su 10. septembra 1992. godine ubijena 23 civila bošnjačke nacionalnosti.

Na ponovoljenom glavnom pretresu, koji je trajao jedno ročište, Nebojša Pantić, branilac Savića, u sudski spis je uvrstio dokument fočanskog zatvora koji se odnosi na ponašanje njegovog branjenika dok je izdržavao zatvorsku kaznu do ukidanja drugostepene presude. Ovaj dokument, kako je dodao Pantić, značajan je u pogledu određivanja visine kazne.

Tužilaštvo BiH i Odbrana Pekeza nisu prezentovali nove dokaze. Prethodno su se stranke u postupku složile da se ne izvode dokazi sa ranijeg suđenja.

Branioci su rekli da očekuju od Apelacionog vijeća Suda BiH da optuženima bitno smanji kaznu primjenjujući Krivični zakon bivše Jugoslavije, koji za zločin protiv civilnog stanovništva propisuje kaznu od pet do 15 godina zatvora, odnosno 20 godina zatvora.

Pekez i Savić u zatvoru su proveli oko šest godina, a Sud BiH ih je pustio iz zatvora sredinom novembra 2013. godine, nakon što je Ustavni sud BiH ukinuo drugostepenu presudu.

Mirko (Špire) Pekez i Milorad Savić, bili su osuđeni sa Mirkom (Mile) Pekezu, za zločine u mjestu Tisovac kod Jajca, gdje su 10. septembra 1992. godine ubijena 23 civila bošnjačke nacionalnosti.

Apelaciono vijeće Suda BiH je 2008. godine potvrdilo prvostepenu presudu Mirku (Mile) Pekezu, dok je Mirku (Špire) Pekezu i Saviću odredilo ponovno suđenje.

Nakon što je Ustavni sud BiH ukinuo pravosnažne presude, njihovi postupci su razdvojeni jer se nalaze u različitim fazama.

Povezani članci

Amer Jahić


This post is also available in: English