Članak

Granatiranje stanovništva u Srebrenici

10. Decembra 2013.00:00
U nastavku svjedočenja u odbranu Radovana Karadžića, bivši bošnjački vojnik je izjavio da je Armija BiH 1995. godine u Srebrenici ispalila granatu na sopstvenu djecu koja su igrala fudbal.

This post is also available in: English

Zaštićeni svjedok KW-12 je tvrdio da je to učinjeno nakon što je iz Sarajeva stigla depeša da se “nešto uradi” kako bi se NATO privukao na stranu Armije BiH (ABiH).

Skrivenog lika i elektronski izmijenjenog glasa, KW-12 je kazao da je napad, koji se dogodio “dva ili tri mjeseca prije pada Srebrenice”, odmah bio pripisan srpskim snagama.

Karadžić, tadašnji predsjednik Republike Srpske i vrhovni komandant njenih oružanih snaga, optužen je za genocid nad oko 7.000 Bošnjaka u Srebrenici. Njemu se sudi i za progon širom BiH, koji je u sedam opština poprimio razmjere genocida, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce. 

Ponavljajući da su ga vlasti u Sarajevu poslije rata proganjale i prijetile mu smrću zbog toga što je govorio istinu o zbivanjima u Srebrenici, svjedok je tvrdio i da su mu 1997. godine Alija Izetbegović i tadašnji poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić “dali 50.000 maraka, da ne postoji više u Bosni i da ide živjeti u drugoj zemlji”.

U unakrsnom ispitivanju, tužiteljka Melissa Pack sugerisala je da je KW-12 “svjedok o svim teorijama zavjere koje su se mogle pročitati u novinama”. 

“To pitanje trebate postaviti prvim trima ženama ‘Majki Srebrenice’ i Stranci demokratske akcije Sulejmana Tihića i Bakira Izetbegovića – kako oni znaju bolje šta je bilo od nas koji smo bili tamo”, odgovorio je svjedok.

Tužiteljka je nizom pitanja sugerisala da je KW-12 – dok je bio u zatvoru u BiH – pomno pratio suđenja u Haagu i Sarajevu, željno žudeći da se pojavi kao svjedok na bilo kojem od procesa.

Svjedok je rekao i da su mu istražitelji iz tužilaštva u Sarajevu i Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) prijetili da “ne smije govoriti” o onome što je doživio u Srebrenici i Kravici. 

Tvrdio je i da su bili organizovani pokušaji njegovog ubistva. “Život sam halalio, samo sam htio da me što prije ovdje dovedu”, kazao je svjedok.

Svjedok KW-12 je sa svjedočenjem počeo u ponedjeljak, 9. decembra, kada je rekao da srpski policajci koji su pred Sudom BiH osuđeni za ubistvo 1.000 zarobljenika u Kravici nisu bili na mjestu zločina i da ih je on vidio u obližnjem selu Sandići. 

On je dodao da je 13. jula 1995. godine iz Kravice, gdje su ga doveli srpski vojnici kao zarobljenika, pobjegao iskočivši kroz prozor. Na pitanje tužiteljke da li je “iko želio da ga pozove za svjedoka”, KW-12 je odgovorio: “Ne.”

Tužiteljka je kazala i da je svjedokova priča o prijetnjama “čista fantazija”, a KW-12 je uzvratio da ga zastupnica Optužbe ismijava.

Vjerodostojnost svjedoka tužiteljka Pack je rušila i citirajući psihijatrijski nalaz iz procesa koji su protiv svjedoka vođeni, po kojem je KW-12 “neurotična, pasivno-zavisna, neintegrisana i nezrela osoba”. Svjedok je odgovorio da “to prvi put vidi”.

Suđenje Karadžiću će biti nastavljeno u srijedu, 11. decembra.

Radoša Milutinović


This post is also available in: English