Članak

Nedovoljna saradnja sudova i medija

6. Decembra 2013.00:00
Novinari koji prate suđanja pred sudovima u Brčko Distriktu kazali su da im je otežan pristup informacijama iz sudova, te da zbog toga ne mogu uvijek pravovremeno izvještavati.

This post is also available in: English

Na sastanku Asocijacije izvještača sa sudova (AIS) koja je održana 5. decembra u Brčkom, istaknuto je da je saradnja medija sa policijom i tužilaštvom dobra, ali da je pristup informacijama sa sudova otežan.

“Kada predmet pređe na sud, novinari se moraju dovijati da dođu do informacija – ne znate kad je suđenje, kad i zašto se odgađa, kad se nastavlja… Ponekad to saznajemo privatnim vezama”, istaknuo je Mirsad Arnautović, novinar Radija Brčko.

Učesnici su naglasili i kako sudovi ne ažuriraju svoje zvanične web stranice, te da Apelacioni sud ne obavještava javnost ni kada izrekne presudu.

Iako su bili pozvani, predstavnici sudova nisu došli na ovaj sastanak.

Učesnici sastanka su govorili i o anonimizaciji – navođenju inicijala umjesto punih imena i prezimena – u pravosudnim aktima, a koju primjenjuju neke pravosudne institucije u BiH.

Samir Beganović, sekretar Tužilaštva Brčko Distrikta, kazao je da je Agencija za zaštitu ličnih podataka BiH od njih tražila da anonimiziraju dokumente, što je i učinjeno. On je istaknuo da će Tužilaštvo još razmatrati ovu odluku, te da ukoliko se desi da druge pravosudne institucije odluče da to ne rade, i Tužilaštvo Brčko Distrikta će to učiniti.

“Sad čekamo da se usaglasi barem jedna kritična većina pa da vidimo kako ćemo postupiti po tom pitanju”, rekao je Beganović, navodeći da ne zna za zaključak Viskog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH po kojem anonimizacija više nije obavezna.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici policije, te Misije OSCE-a iz Brčkog i Bijeljine.

Istaknuto je i kako je saradnja policije i Tužilaštva izuzetno dobra, a predstavnici policije su pohvalili i dobru saradnju s medijima.

Ovaj sastanak je jedan u nizu koje AIS organizira zajedno s Balkanskom istraživačkom mrežom (BIRN), a s ciljem poboljšanja saradnje između medija i pravosudnih institucija, odnosno ostvarivanja transparentnosti pravosudnih institucija, ali također i odgovornosti medija.

    This post is also available in: English