Članak

Lekcije u traganju za nestalim

5. Decembra 2013.00:00
Bosanskohercegovački model traganja za nestalim osobama – kroz saradnju porodica te međunarodnih i domaćih institucija – trebao bi biti primijenjen širom svijeta, istaknuto je na konferenciji o nestalim osobama u Sarajevu.

This post is also available in: English

Na konferenciji “Potraga za nestalim osobama: Lekcije iz BiH”, koju je organizirala Fondacija “Konrad Adenauer” u saradnji sa Međunarodnom komisijom za nestale osobe (ICMP), zaključeno je da je pronalazak i identifikacija ukupno 74 posto svih nestalih osoba s područja BiH historijski uspjeh.

Prema riječima Matthewa Hollidaya, koordinatora u ICMP-u, pronalazak i identifikacija svih nestalih, te davanje informacija o tome porodicama, ključno je za dugotrajnu izgradnju mira na području BiH.

“Ključne lekcije koje smo naučili jesu uloga i potrebna saradnja između međunarodnih i domaćih institucija, kao i udruženja građana. Važno je stvaranje baza podataka sa DNK uzorcima porodica, te izgradnja mehanizama kojima će se dijeliti te informacije. Konačno, ključno je uključivanje tužilaca u procese traganja i ekshumiranja, kako bi se omogućilo krivično procesuiranje odgovornih za nestanke”, rekao je Holliday.

S njim se složila i šefica ureda Fondacije “Konrad Adenauer” u BiH Sabina Wolkner, koja je istakla da je pitanje nestalih ključno za prošlost, ali i za budućnost BiH.

“Ekshumacije u Tomašici i veliki broj nestalih u žarištima u Siriji nam govore da je ovaj problem i dalje jedan od ključnih u svijetu danas”, kazala je ona.

Predstavnik Instituta za nestale osobe BiH Amor Mašović je rekao da je jedan od razloga zbog kojih je BiH uspjela pronaći i identificirati veliki broj nestalih taj što se tim problemom počela baviti već u aprilu 1992. godine.

“Možda je degutantno govoriti o tome šta je uspjeh kada još uvijek imamo na hiljade porodica koje tragaju za svojim najmilijim, ali mi jesmo ostvarili nezabilježen uspjeh u traganju za nestalim. Zato je jedna ključna lekcija da treba što prije popisati nestale”, kazao je Mašović.

Na konferenciji održanoj u Sarajevu govorio je i glasnogovornik Nacionalne koalicije snaga sirijske revolucije Louay Safi. On je rekao da je kao rezultat sukoba u toj zemlji u protekle dvije godine nestalo između 13.000 i 30.000 osoba.

“Najgora stvar je što ne znamo tačne podatke. Postoje određeni izvještaji i procjene, međutim govori se o tome da možda imamo i do 200.000 osoba za koje se trenutno ne zna gdje su. Trenutno se u Siriji čine masovni zločini i postoji problem da niko ne odgovara za njih”, kazao je Safi. 

Članica Pokreta “Majke enklava Srebrenica i Žepa” Kada Hotić rekla je da je zahvalna ICMP-u za ulogu koju je odigrao u BiH.

“Čini mi se da je kasno za pravdu, ali voljela bih da se samo ubrza ovaj proces potrage i identifikacije, samo da ukopamo svoju djecu dok smo žive”, kazala je Hotić.

U sklopu konferencije u petak, 6. decembra, bit će oranizirana posjeta prostorijama Identifikacijskog projekta “Podrinje” ICMP-a u Tuzli.

Denis Džidić


This post is also available in: English