Članak

Riječi hvale za optuženog Mujagića

2. Decembra 2013.00:00
U nastavku suđenja Sulejmanu Mujagiću pred Kantonalnim sudom u Bihaću, svjedok Ibrahim Rošić je rekao da optuženi u martu 1995. godine nije ubio jednog pripadnika Armije BiH (ABiH).

This post is also available in: English

Svjedok Rošić je kazao kako Mujagića poznaje od ranog djetinjstva, te da mu je u ratnom periodu bio komandant voda i da za njega ima samo riječi hvale.

On je naveo da je u martu 1995. godine, skupa sa Mujagićem i nekoliko drugih pripadnika Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadna Bosna, došao na ispomoć u Kumaricu, gdje su po dolasku susreli više pripadnika ABiH.

“Mujagić im je rekao da bježe. Potom smo ugledali još dva vojnika Petog korpusa ABiH. Jedan je nosio drugog, koji je bio ranjen. Kada smo im se približili, Tajso ih je upitao ko su. Zdravi vojnik je pustio teško ranjenog. Činilo se da je mrtav. Sulejman je tada Tajsu potapšao po ramenu i kazao da nemamo vremena i otišli smo dalje Sulejman, moj brat i ja. Tajso je ostao iza nas i kasnije nam se pridružio”, prisjetio se Rošić.

Na pitanje predsjednika Sudskog vijeća Reufa Kapića postoji li mogućnost da je Tajso pucao u pripadnike Petog korpusa, Rošić je odgovorio da to nije isključeno, ali da ne zna jer se pucalo sa svih strana.

Sulejman Mujagić je optužen da je 6. marta 1995. godine u rejonu Kumarica (općina Velika Kladuša) ubio jednog zarobljenog pripadnika ABiH, dok je drugog ranio.

U optužnici se navodi da je Mujagić, nakon zarobljavanja i fizičkog zlostavljanja pripadnika 505. brigade Petog korpusa, ubio iz automatske puške Ekrema Baltića, a potom ranio Nisveta Ćordića.

Suđenje će se nastaviti nakon što se obavi vještačenje duševnog stanja optuženog Mujagića.

Dženita Duraković


This post is also available in: English