Članak

Riješen status zaštićenog svjedoka

22. Novembra 2013.00:00
Zaštićeni svjedok na suđenju za zločin počinjen u Srebrenici svjedočit će bez zaštitnih mjera, u skladu sa izjavom koju je dao Okružnom tužilaštvu u Bijeljini.

This post is also available in: English

Izjava svjedoka da želi da svjedoči bez zaštitnih mjera, iako je imao status zaštićenog svjedoka pred Sudom BiH, predočena je Sudskom vijeću u Bijeljini, kao i Odbrani optuženog Dejana Radojkovića.
 
Dejan Radojković je optužen da je, kao komandant Trećeg voda Specijalne brigade policije Republike Srpske (RS), prilikom obezbjeđenja magistralnog puta Bratunac – Konjević Polje, zajedno sa pripadnicima svog voda otvorio rafalnu paljbu na nekoliko muškaraca bošnjačke nacionalnosti koji su 1995. godine pokušali pobjeći iz Srebrenice.
 
Tom prilikom, kako se navodi u optužnici, jedna osoba je ranjena i bez ukazane medicinske pomoći ostavljena da leži u jarku pored puta tokom noći. U jutarnjim satima, Radojković se vratio na lice mjesta i pucnjem iz puške usmrtio ranjenika.
 
Zbog problema oko statusa svjedoka, tri puta je odgađan nastavak suđenja Radojkoviću. Odbrana optuženog je insistirala da unakrsno ispita svjedoka, ali bijeljinski sud nema mogućnosti da pruži uslove za ispitivanje svjedoka pod zaštitom.  
 
Nakon toga, Tužilaštvo u Bijeljini je od svjedoka uzelo izjavu u kojoj je naveo da će svjedočiti bez zaštitnih mjera.
 
Nastavak suđenja je zakazan za 26. decembar.
 

Povezani članci

Boris Sekulić


This post is also available in: English