Članak

Upitan način i opseg obnove suđenja

19. Novembra 2013.00:00
Branioci osuđenih za pomaganje genocida u Srebrenici, puštenih na slobodu nakon što su presude protiv njih poništene zbog pogrešne primjene zakona, još uvijek ne znaju da li će predlagati nove dokaze na obnovljenim suđenjima.

This post is also available in: English

Dragan Gotovac, branilac Aleksandra Radovanovića, presudom Suda BiH osuđenog na 32 godine zatvora za pomaganje genocida u Srebrenici, tvrdi da još uvijek čeka odluku Državnog suda o ponavljanju krivičnog postupka koja će objasniti “u kojem dijelu se postupak obnavlja”.

“Što se tiče dokaza, vjerovatno veliki broj njih neće biti ponovljen. Jedan dio dokaza koji su bitni za razloge ponavljanja moraće biti izveden. Dakle, sve što se tiče primjene zakona, ličnosti optuženih i tako dalje… Vjerovatno će tu biti određenih dokaza da se izvode”, tvrdi Gotovac.

S obzirom da je od drugostepene presude protiv Radovanovića prošlo četiri godine, kako kaže Gotovac, Tužilaštvo BiH i Odbrana raspolažu “čitavim nizom novih dokaza i saznanja” koji bi, po njemu, mogli uticati na ishod obnovljenog suđenja. 

“Znamo da je jedan ključni zaštićeni svjedok u ovom predmetu potpuno demantovao sve što je ispričao. Znači, to su neki novi momenti što se tiče Odbrane. Vjerovatno će tužilac predlagati dokaze da utvrdi te elemente presude. Mi ćemo pokušati da dokažemo da se ne radi o krivičnom djelu genocida, već da se radi o drugom krivičnom djelu. Logično da ja kao branilac želim da skinem klijentu tu najcrnju kvalifikaciju”, kaže Gotovac.

Sličan stav ima i Todor Todorović, branilac Petra Mitrovića, koji tvrdi da još uvijek nije upoznat s tim da li će, s obzirom na ovu situaciju, doći do potpune obnove u kojoj će se baviti činjeničnim navodima ili samo primjenom zakona.

“Ono što je sigurno jeste da će doći do smanjenja kazne, s obzirom da će biti korišten blaži zakon Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Ukoliko budemo u mogućnosti, tražićemo i osporavanje činjeničnih navoda iz ukinute presude”, navodi Todorović.

S druge strane, Suzana Tomanović, koja brani još jednog optuženika iz istog predmeta Branu Džinića, tvrdi da će u obnovljenom postupku biti govora samo o “odluci o kazni, zbog pogrešne primjene krivičnog zakona”. 

“Tražili smo ponavljanje postupka u skladu sa odlukom Ustavnog suda koja je poništila presudu Apelacionog vijeća zbog odluke o kazni. Kad se bude raspravljalo u ponovnom postupku, raspravljat će se samo o tome, jer takva je odluka Ustavnog suda”, kaže Tomanović. 

Ona pojašnjava da je u apelaciji Ustavnom sudu imala i druge žalbe na presudu Suda BiH, na koje nije dat odgovor, zbog čega će podnijeti žalbu Evropskom sudu za ljudska prava.

Na pitanje koliko će trajati obnovljeno suđenje za zločine u Kravici, Tomanović odgovara da je odlukom Ustavnog suda naloženo da obnova mora biti završena u roku od tri mjeseca. 

Radovanović, Mitrović i Džinić su sa Slobodanom Jakovljevićem, Branislavom Medanom i Milenkom Trifunovićem osuđeni za ubistva u Zemljoradničkoj zadruzi Kravica počinjena u julu 1995. godine. Međutim, Ustavni sud je ukinuo presudu protiv njih zbog pogrešne primjene krivičnog zakona, nakon čega su pušteni na slobodu.

Povezani članci

This post is also available in: English