Članak

Optuženi bio povrijeđen četiri mjeseca

11. Novembra 2013.00:00
Na suđenju za zločin počinjen u Doboju, patolog Ljubomir Curkić je rekao da je optuženi Vojin Lukić tokom 1992. godine bio teško povrijeđen u eksploziji rasprskavajuće mine.

This post is also available in: English

Curkić je utvrdio Lukićeve povrede na osnovu medicinske dokumentacije iz bolnice i Doma zdravlja u Doboju.

“Povrijeđeni je bio nesposoban za rad od 31. jula do 1. decembra 1992. godine”, kazao je Curkić.

Lukić, bivši stražar u Okružnom zatvoru u Doboju, optužen je da je 1992. i 1993. godine više puta zlostavljao Šabana Ibrakovića u prostorijama zatvora, tako što ga je udarao debelim elektrokablom, nogama i rukama, od čega je Ibraković više puta gubio svijest.

Svjedok Odbrane Miroslav Vidić, bivši vaspitač i zamjenik upravnika Okružnog zatvora Doboj rekao je da je poznavao oštećenog, ali da mu “nije poznato da ga je neko pretukao u zatvoru”.

Nekadašnji zatvorski stražar Dušan Radojčić je, svjedočeći u korist Odbrane optuženog, kazao da je za oštećenog Ibrakovića čuo u zatvoru od “Vojina Markovića, koji je ispričao da ga je istukao”.

Zatvorski policajac Dragoslav Blagojević rekao je da “nije ni vidio ni čuo da je Vojin Lukić tukao Ibrakovića”.

Svjedok Dragoslav Knežević je ispričao da je u dobojskom zatvoru kao stražar počeo raditi 26. juna 1992. godine i da su, nekoliko dana poslije, Ibrakovića u zatvoru pretukla trojica pripadnika jedinice “Crvene beretke”.

“Ušli su u sobu broj osam, u kojoj je bilo najmanje 30 zatvorenika. Među njima je bio i Šaban Ibraković, koji se u dva navrata nije javio kad su prozivali njegovo ime. Nakon treće prozivke se javio i tada su ga pretukli palicama i nogama”, kazao je Knežević, istaknuvši da je čuo da je Ibraković pretučen i odmah po dolasku u zatvor.

Suđenje se nastavlja 27. novembra.

Povezani članci

31. Decembra 2013.

Vojin Lukić oslobođen krivice

23. Decembra 2013.

Lukiću presuda 31. decembra

27. Novembra 2013.

Šamari u dobojskom zatvoru

Arnes Grbešić


This post is also available in: English