Članak

Nalazi korigovani – zaključak isti

5. Novembra 2013.00:00
Odbrana Ratka Mladića osporavala je nalaz eksperta Tužilaštva Richarda Higgsa da je Vojska Republike Srpske (VRS) u avgustu 1995. ispalila minobacačku granatu koja je na sarajevskoj pijaci Markale ubila i ranila desetine civila.

This post is also available in: English

Higgs, koji je pregledao sve izvještaje o istragama koje su sproveli UNPROFOR i sarajevska policija, ostao je pri iskazu da je bio ispravan njihov nalaz o ispaljenju granate sa srpskih položaja na Trebeviću.

Optužnica tereti generala Mladića, ratnog komandanta VRS-a, za teror nad civilima u Sarajevu dugotrajnim minobacačkim i snajperskim napadima. Po optužnici, granata iz minobacača VRS-a, koja je 28. avgusta 1995. pala ispred zatvorene tržnice Markale, ubila je 43, a ranila 75 građana.

Mladićev branilac Branko Lukić ukazao je na greške u Higgsovom izvještaju, sugerišući da je on nalaze koje je 2010. prezentirao na suđenju Radovanu Karadžiću naknadno promijenio da bi se bolje uklopili u navode optužnice.

Ne negirajući da je načinio neke promjene, Higgs je, međutim, sugerisao da one nisu uticale na krajnji zaključak, koji je ostao isti.

Današnje unakrsno ispitivanje eksperta Optužbe proteklo je u iznošenju tehničkih detalja o uglu pod kojim je granata pala, krateru koji je eksplozija ostavila i mogućim udaljenostima sa koje je projektil bio ispaljen.

Na Higgsovu procjenu da je granata najvjerovatnije doletjela sa daljine od 2.400 metara, gdje su bili položaji VRS-a, branilac Lukić uzvratio je sugestijom da bi let takvog projektila morao zabilježiti specijalni radar UNPROFOR-a, što nije bio slučaj.

Higgs je odgovorio da o tome ne može izvesti konačan zaključak bez podataka o tome kako je radar bio podešen.

Branilac Lukić nastaviće unakrsno ispitivanje 7. novembra.

Mladić je optužen i za genocid počinjen u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u sedam opština imao razmjere genocida i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce. Za iste zločine optužen je i bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić.

Radoša Milutinović


This post is also available in: English