Članak

Potvrđena presuda Husi Salihoviću i Ibri Jakuboviću

30. Oktobra 2013.00:00
Pred bijeljinskim Okružnim sudom potvrđena je oslobađajuća presuda Husi Salihoviću i Ibri Jakuboviću, optuženim za zločin počinjen u Srebrenici.

This post is also available in: English

Ova presuda je donesena nakon što je Vrhovni sud Republike Srpske razmatrao žalbe i ukinuo prvostepenu presudu, odredivši održavanje ponovnog suđenja pred Okružnim sudom u Bijeljini. 

Tokom obnovljenog suđenja Tužilaštvo je ostalo pri dokazima koji su izneseni ranije, izuzev zapisnika sa saslušanja glavnog svjedoka Staniše Stevanovića koji je dat haškim istražiocima jer se radi o kopiji, a ne originalu.

I Odbrana optuženih je takođe ostala pri ranije izvedenim dokazima. 

Sudsko vijeće je nakon ponovnog razmatranja dokaza potvrdilo svoju raniju odluku i optužene oslobodilo krivice za zločin koji se dogodio u selu Ratkovići (opština Srebrenica).

Salihović i Jakupović, bivši pripadnici oružanih snaga Armije BiH (ABiH), optuženi su da su 1992. godine u selu Ratkovići ubili Stojana Stevanovića. Prema optužnici, prilikom napada na zaseoke sela Ratkovići prerezali su vrat Stojanu Stevanoviću i više ga puta nožem uboli po tijelu, nanijevši mu teške tjelesne ozljede od kojih je na licu mjesta preminuo.

Povezani članci

Boris Sekulić


This post is also available in: English