Članak

Zatraženo izvršenje presude Ilijaševiću

11. Oktobra 2013.00:00
BiH je zatražila od Hrvatske priznavanje i izvršenje presude kojom je Dominik Ilijašević Como osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnog zločina i ubistva.

This post is also available in: English

Marina Bakić, glasnogovornica Ministarstva pravde BiH, rekla je da je zahtjev poslan Ministarstvu pravosuđa Hrvatske, shodno sporazumu o izvršenju sudskih presuda između ove dvije zemlje.

Prema njenim riječima, presuda se mora priznati, a sud kojem bude dostavljen ovaj slučaj izriče kaznu koja ne može biti veća od već izrečene.

“Uglavnom se izriču slične kazne”, pojasnila je ona.

Ranije je iz Hrvatske stigla obavijest da je Ilijašević, koji je pobjegao krajem septembra, njihov državljanin i da ne može biti izručen u BiH. On je kaznu izdržavao u mostarskom zatvoru, koji mu je bio odobrio dopust.

Ilijaševića, bivšeg pripadnika Jedinice za posebne namjene “Maturice” Hrvatskog vijeća obrane (HVO), Vrhovni sud Federacije BiH je 2008. osudio na 14 godina zatvora zbog zločina nad stanovništvom općina Vareš i Kiseljak, među kojima su i ubistva počinjena u selu Stupni Do.

Godinu kasnije, Kantonalni sud u Novom Travniku osudio ga je na četiri i po godine zbog ubistva tokom rata u Kiseljaku. Sud u Travniku mu je izrekao jedinstvenu kaznu zatvora od 15 godina zatvora.

Amer Jahić


This post is also available in: English