Članak

Planiranje završetka kampanje protiv cenzure

11. Oktobra 2013.00:00
Na sastanku Asocijacije izvještača sa suda (AIS) razgovarano je o rezultatima radionica koje su predstavnici pravosudnih institucija i medija održali u Doboju i Trebinju, te je dogovoreno predstavljanje rezultata kampanje “Stop cenzuri o ratnim zločinima”.

This post is also available in: English

Izvještači sa sudova su na sastanku AIS-a održanom u Sarajevu u četvrtak, 10. oktobra, sumirali zaključke sa septembarskih posjeta lokalnim zajednicama u Doboju i Trebinju.

Erna Mačkić, predstavnica AIS-a, izvijestila je novinare da su na sastanku u Trebinju sudije i tužioci Okružnog suda pokazali spremnost na saradnju s medijima, ali da se često susreću sa novinarima koji nedovoljno razumiju pravnu terminologiju.

“Ono što je jako pozitivno jeste što su iz obje institucije rekli da ne podržavaju praksu anonimiziranja sudskih presuda, čak i ako se radi o prvostepenim odlukama”, rekla je Mačkić.

S druge strane, kako je zaključeno na sastanku, situacija u Doboju je dosta teža za novinare, s obzirom da tamošnje Okružno tužilaštvo nema glasnogovornika, te da se dosta informacija iz pravosuđa dobiva preko “prijateljskih veza”.

Govoreći o problemima u saradnji sa Sudom i Tužilaštvom BiH, novinari su zaključili da problemi i dalje postoje, te da je praksa anonimiziranja sudskih odluka i dalje na snazi, što medije ograničava u radu.

Novinarka Balkanske istraživačke mreže (BIRN) Selma Učanbarlić je kazala da za nju veliki problem predstavlja saradnja i sa Vrhovnim sudom Federacije BiH, koji ne objavljuje redovno raspored suđenja, što čini problem novinarima da planiraju dolazak na ročišta.

Dogovoreno je da će koncem godine biti organiziran AIS-ov sastanak na koji će biti pozvani glasnogovornici pravosudnih institucija sa područja Sarajeva i Istočnog Sarajeva, kako bi se razgovaralo o mogućnostima unapređenja saradnje.

Na kraju sastanka, razgovarano je o uspjesima kampanje “Stop cenzuri o ratnim zločinima” – koja je imala velikog odjeka u medijima i među građanima – te je zaključeno kako bi trebalo organizirati događaj na kojem će se govoriti o uspjehu kampanje.

Rezultati kampanje – odnosno peticija kojim su građani BiH i udruženja žrtava tražili da se zaustavi praksa anonimiziranja presuda u predmetima ratnih zločina – bit će dostavljena Državnom sudu i tužilaštvu, Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV), Agenciji za zaštitu ličnih podataka, kao i Ministarstvu pravde.

    This post is also available in: English