Članak

Spreman zahtjev za izvršenje presude

9. Oktobra 2013.00:00
Općinski sud Kiseljak pripremio je zahtjev za priznavanje i izvršenje sudske presude za osuđenog Dominika Ilijaševića zvanog Como, koji je krajem septembra pobjegao u Hrvatsku, čiji je državljanin.

This post is also available in: English

Božana Banduka, predsjednica suda u Kiseljaku, rekla je da će danas, 9. oktobra, poštom poslati potrebne dokumente Ministarstvu pravde BiH, shodno sporazumu o izvršenju sudskih presuda između BiH i Hrvatske.

Ministarstvo pravde BiH, koje je u ovakvim slučajevima “organ veze”, zahtjev će proslijediti nadležnoj instituciji u Hrvatskoj koja ne izručuje svoje državljane.

Ilijašević, koji je pravosnažno osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnog zločina i ubistva, kaznu je izdržavao u mostarskom zatvoru, u koji se nije vratio sa dopusta. On je za hrvatske medije kazao da vjeruje kako će u Hrvatskoj biti pušten jer je odslužio dvije trećine kazne.

Ilijaševića, bivšeg pripadnika Jedinice za posebne namjene “Maturice” Hrvatskog vijeća obrane (HVO), Vrhovni sud Federacije BiH je 2008. osudio na 14 godina zatvora zbog zločina nad stanovništvom općina Vareš i Kiseljak, među kojima su i ubistva počinjena u selu Stupni Do.

Godinu kasnije, Kantonalni sud u Novom Travniku osudio ga je na četiri i po godine zbog ubistva tokom rata u Kiseljaku. Sud u Travniku mu je izrekao jedinstvenu kaznu zatvora od 15 godina zatvora.

Amer Jahić


This post is also available in: English