Članak

Brižan i nemoćan upravnik

9. Oktobra 2013.00:00
U nastavku suđenja Jasminu Šehagiću za zločine počinjene u Kaknju, svjedok Kantonalnog tužilaštva u Zenici izjavio je da je za vrijeme zatočeništva bio udaran, ali da ga optuženi nije tukao.

This post is also available in: English

“Čuo sam jednom da su neki vojnici tražili da ih se pusti da pobiju ustaše. Bili su ljuti, vikali su da im je neko njihov ubijen, a ‘Penzija’ je izvadio pištolj i vikao da to ne mogu učiniti. Branio je nas zatvorenike”, kazao je Jozo Kalfić. 

On je rekao da optuženog poznaje pod nadimkom “Penzija” i da ima fino mišljenje o njemu. 

Svjedok se prisjetio kako su ga dva puta izvodili na ispitivanje. 

“To se odvijalo u jednoj polumračnoj prostoriji. Budu dvojica-trojica. Pitaju neke vojne stvari. Ko stigne udari po leđima, nogama, rukama, kablovima… Ja ne poznajem te ljude, oni nisu iz Kaknja. Optuženi me nije nikada udarao, niti znam da je udarao nekog drugog”, kazao je Kalfić.

Šehagić je optužen da je, kao upravnik zatočeničkog objekta smještenog u staroj direkciji Rudnika mrkog uglja u Kaknju, učestvovao u mučenju zarobljenika hrvatske nacionalnosti, te da je propustio da preduzme mjere da spriječi mučenje i prijavi počinioce.

Svjedok Kalfić je rekao da nije mogao vidjeti da li su drugi ljudi premlaćivani, ali je naveo da je jednom u zajedničku prostoriju unesen prebijen čovjek i da su ga u deki iznijeli, vjerovatno u bolnicu.

“Jednom sam razgovarao sa optuženim za vrijeme ručka. Ja nisam mogao da jedem i on me pitao šta mi je. Znate – bio sam zarobljen, u strahu, žena mi se tek porodila, tada sam imao šestero djece. Tada mi je rekao da ni on ništa ne može, da dolaze sa strane i rade šta hoće”,  kazao je Kalfić.

On je dodao da su nakon posjete Crvenog krsta bile omogućene posjete, da je ponašanje prema zarobljenicima bilo normalno, te da su počela puštanja. 

Saslušanjem Kalfića završeno je ispitivanje svjedoka Tužilaštva.

Odbrana je najavila da će na početku dokaznog postupka prvo ispitati optuženog u svojstvu svjedoka.

Suđenje se nastavlja 4. novembra.

Dženana Sivac


This post is also available in: English