Članak

Za Comu još nije traženo izvršenje presude

7. Oktobra 2013.00:00
U slučaju odbjeglog Dominika Ilijaševića zvanog Como, osuđenog na 15 godina zatvora zbog ratnog zločina i ubistva, sporazum o izvršenju sudskih presuda između BiH i Hrvatske još nije primijenjen.

This post is also available in: English (English)

Marina Bakić, glasnogovornica Ministarstva pravde BiH, rekla je da je u petak, 4. oktobra, iz Hrvatske zvanično potvrđeno da je Ilijašević, koji je pobjegao krajem septembra, njihov državljanin i da ne može biti izručen u BiH.

Ona je kazala da nadležni sud koji je poslao Ilijaševića na izdržavanje kazne putem Ministarstva pravde BiH treba zatražiti izvršenje presude od Hrvatske, ali do toga još nije došlo.

Prema zakonu o izvršenju krivičnih sankcija u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH), upućivanje na izvršenje kazne obavlja sud na čijem području osuđeni ima prebivalište.

Općinski sud Zenica je uputio Ilijaševića na izdržavanje kazne jer mu je mjesto prebivališta na području općine Zenica.

U Općinskom sudu Zenica navode da još uvijek nisu ništa dobili iz Ministarstva pravde BiH, ali ističu “da nije isključeno da neće stići”. Ukoliko nešto dobiju, kako kažu, očitovat će se o tome.

Bakić je rekla da su informacije iz Hrvatske dostavili Kantonalnom sudu Zenica i zatvoru u Mostaru, koji mogu proslijediti podatke nadležnom sudu koji je osuđenog uputio na izvršenje kazne.

Ilijašević je kaznu izdržavao u zatvoru u Mostaru, u koji se nije vratio sa dopusta, već je pobjegao u Hrvatsku. On je za hrvatske medije izjavio da želi ostatak kazne odslužiti u Hrvatskoj, shodno sporazumu o izvršenju sudskih presuda. Kazao je da je vjeruje kako će u Hrvatskoj biti pušten jer je odslužio dvije trećine kazne.

Ilijaševića, bivšeg pripadnika Jedinice za posebne namjene “Maturice” Hrvatskog vijeća obrane (HVO), Vrhovni sud FBiH je 2008. osudio na 14 godina zatvora zbog zločina nad stanovništvom općina Vareš i Kiseljak, među kojima su i ubistva počinjena u selu Stupni Do.

Godinu kasnije, Kantonalni sud u Novom Travniku osudio ga je na četiri i po godine zbog ubistva tokom rata u Kiseljaku. Tom presudom osuđen je na jedinstvenu kaznu od 15 godina zatvora.

Amer Jahić


This post is also available in: English (English)