Članak

Različita svjedočenja o Smolući

7. Oktobra 2013.00:00
U nastavku suđenja za zločine u Smolući (općina Lukavac), pred Kantonalnim sudom u Tuzli suočena su trojica svjedoka koja su dala različite iskaze u vezi s maltretiranjem pripadnika Teritorijalne odbrane (TO).

This post is also available in: English

Svjedok Kantonalnog tužilaštva Nadil Poljaković je ispričao da su ga 1992. godine pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS) zarobili te zatočili u Smolući, gdje su ga razapetog vezali za improvizovani krst u podrumskim prostorijama škole.

“Ležao sam u poplavljenoj prostoriji. Tijelo mi je cijelo bilo potopljeno, samo mi je dio lica bio na vazduhu. Pripadnici VRS-a su urinirali po meni. Vlado Todorović, kojeg sam poznavao odranije, vidio je to i pitao ko me je od vojnika vezao. Ja nisam odgovarao, a onda je dvojicu pripadnika Vojne policije poslao kući po sapun i peškir, te nešto odjeće, nakon čega sam odveden na obližnju rijeku da se operem”, kazao je Poljaković.

On je u sudnici suočen sa svjedokom Odbrane Vladom Todorovićem, koji je rekao da Poljakovića do rata nije poznavao, dodajući i to da priču o vezivanju za krst nikada ranije nije čuo.

“Ja sam izdao naređenje stražarima da se posebna pažnja obrati na ratne zarobljenike. Osim dijela izjave u kojoj Poljaković navodi da sam poslao vojsku po sapun i peškir kako bi se on oprao na rijeci, sve ostalo opovrgavam”, kazao je Todorović. 

Kantonalno tužilaštvo u Tuzli tereti Milorada Cvijanovića zvanog “Mićko”, Milorada Cvijanovića sina Milana, Svetomira Ilića i Vasu Ilića za zločine nad zarobljenicima počinjene na području Lukavca u junu i julu 1992. godine.

Todorović je na ovom ročištu suočen i sa Hazimom Zukićem, bivšim pripadnikom TO-a koji je bio zarobljen u Smolući.

Zukić je ispričao da su ga pripadnici VRS-a tjerali da Nadila Poljakovića i Avdu Hodžića palicom udara po tabanima, međutim Todorović je negirao i ovaj iskaz.

Nastavak suđenja zakazan je za 8. oktobar, kada će u Smolući biti obavljena rekonstrukcija događaja.

Admir Muslimović


This post is also available in: English