Članak

Izmijenjena optužnica nakon pet godina

2. Oktobra 2013.00:00
Državno tužilaštvo izmijenilo je optužnicu protiv Nisveta Gasala, Musajba Kukavice i Senada Dautovića, kojima se sudi za zločine počinjene u Bugojnu, zbog čega je Apelaciono vijeće odgodilo iznošenje završnih riječi.

This post is also available in: English

Tužiteljica Slavica Terzić je pojasnila da je optužnicu – koja je prvobitno podignuta 2007. godine – izmijenila neposredno prije iznošenja završnih riječi jer želi da “optužbe odgovaraju činjenicama koje su se otkrile tokom suđenja”.

“Ovo je urađeno da bi optužnica odgovarala kompletnom dokaznom postupku. Jedine suštinske razlike su u tome da je promijenjen karakter rata u međunarodni, te je u određenim incidentima krivično djelo izmijenjeno iz ratnog zločina protiv civila u zločin protiv ratnih zarobljenika”, kazala je Terzić.

Branioci optuženih Gasala, Kukavice i Dautovića nisu imali vremena da pregledaju izmijenjenu optužnicu, pa im je Apelaciono vijeće dodijelilo rok od tri dana u kojem se mogu izjasniti.

Hilmo Vučinić, predsjedavajući Apelacionog vijeća, rekao je da se zbog izmjene optužnice iznošenje završnih riječi odgađa za sedam dana.

Nisvetu Gasalu, Musajbu Kukavici i Senadu Dautoviću se sudi za zločine nad hrvatskim civilima i ratnim zarobljenicima na području Bugojna počinjene 1993. i 1994. godine.

Prema optužnici, Gasal i Kukavica su odgovorni za funkcioniranje logora na stadionu “Iskra”, gdje je bilo zatvoreno preko 300 muškaraca hrvatske nacionalnosti, koji su držani u neuslovnim prostorijama u kojima su higijenski uslovi bili katastrofalni i gdje zatvorenici nisu imali dovoljno hrane, vode i medicinske pomoći.

Državno tužilaštvo tereti Dautovića, bivšeg načelnika Stanice javne bezbjednosti (SJB) Bugojno, za nezakonita hapšenja i druge zločine nad ratnim zarobljenicima počinjene u tom gradu.  

Prvostepenom presudom iz novembra 2011. Gasal je osuđen na šest, a Dautović na 13 godina zatvora, dok je Kukavica oslobođen krivice. Ovu presudu je Apelaciono vijeće Suda BiH ukinulo u decembru 2012. i naložilo održavanje obnovljenog suđenja.

Prvobitno se za zločine počinjene u Bugojnu sudilo i Enesu Handžiću, ali je on nakon priznanja krivice osuđen na osam godina zatvora.

Tužilaštvo BiH će završnu riječ iznijeti 9. oktobra.

Denis Džidić


This post is also available in: English