Članak

Potvrđena optužnica za zločine u Žepču

23. Augusta 2013.00:00
Kantonalni sud u Zenici je potvrdio optužnicu protiv Mate Martića, bivšeg pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), za zločine počinjene protiv ratnih zarobljenika i civilnog stanovništva u Žepču.

This post is also available in: English

Optužnica Martića tereti da je 9. jula 1993. godine, sa još jednim vojnikom HVO-a, sprovodio grupu od desetak zarobljenih vojnika Armije BiH (ABiH) iz škole u Perkovićima (Žepče) prema borbenim linijama HVO-a koje su trebali uređivati. Tom ih je prilikom Martić, prema optužnici, tjerao da pužu po blatu, vodi i trnju, te ih udarao i vrijeđao.

U optužnici stoji da je na zarobljenike pucano kada su stigli na borbene linije, nakon čega su oni polijegali i puzeći se povlačili.

Martić je, kako se navodi u optužnici, uzeo automatsku pušku sa nastavkom za ispaljivanje granata, naredio im da ustanu i počeo pucati po njima, tako ranivši dva zarobljenika, te nije dozvolio da im se pomogne, prijeteći da će ispaliti granatu, dok nije došao drugi vojnik HVO-a koji im je pomogao odvezavši ih u ambulantu u Perkoviće.

Prema optužnici, Martić je nepoznatog dana u julu 1993. godine u mjestu Ljeskovice (Žepče) sreo jedno civilno lice bošnjačke nacionalnosti koje je bilo zarobljenik, te ga počeo ispitivati i tući, tako što ga je snažno udario kundakom u predjelu testisa, nanijevši mu povredu zbog koje je zbrinut u ambulanti u Žepču.

Dženana Sivac


This post is also available in: English